‘SAMO’ 166 DIP zaprimio manje lista nego prije četiri godine

Autor:

29.03.2024., Zagreb - Agrarna stranka, Pokret za hrvatsku poljoprivredu, Akcija za promjene, Demokrscani i Nezavisna lista Visnjan predali su Drzavnom izbornom povjerenstu kandidacijske liste za parlamentarne izbore 2024. Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Josip Regovic/PIXSELL

Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je manje lista za travanjske parlamentarne izbore nego na izborima prije četiri godine, pokazuju preliminarni podaci.

Od 16. ožujka, kada su se liste mogle podnositi, do Velikog petka, u ponoć, kada je istekao rok za predaju, zaprimljeno je 166 lista, 26 manje nego 2020. godine u kojoj ih je bilo 192 i u kojoj je pandemija koronavirusa diktirala cjelokupni život, pa i onaj izborni.

Najviše lista, po 18, podnijeto je u 1. i 9. izbornoj jedinici, najmanje, samo osam, u 11. jedinici u kojoj bira dijaspora, tj. hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj osam zastupnika biraju nacionalne manjine, 17 je kandidata, najviše pet za srpsku manjinu koja ima pravo izabrati troje zastupnika, najmanje, samo jedan, za mađarsku manjinu koja i bira samo jednog zastupnika.

Stoga je već sada jasno da će tu manjinu i iduće četiri godine u Hrvatskom saboru zastupati Robert Jankovics, kojeg je kandidirala Demokratska zajednica Mađara Hrvatske.

OTRIJEZNIMO HRVATSKU I INFLUENCERI Liste predali Ava Karabatić i Pernar: Fali mi ovo misto

Pojedinosti o tim listama, broju kandidata, dobnoj strukturi, zastupljenosti žena i muškaraca, DIP će iznijeti na konferenciji za novinare u subotu poslijepodne kada će objaviti i koje su liste pravovaljane i mogu li i službeno u izbornu utakmicu.

DIP za provjeru lista ima 48 sati, no kako bi se izbjeglo da njihova objava padne na Uskrs, njegova će stručna služba učiniti sve da taj proces završi u subotu poslijepodne i da tada krene službena promidžba.

“Tijekom noći bit će obrađene sve liste, sutra će to trajati tijekom jutra, a oko 15, 16 sati bit će objavljene sve izborne liste, nakon čega počinje službena izborna promidžba i trajat će do 15. travnja u ponoć. U utorak, 16. travnja, i na dan izbora u srijedu, 17. travnja, vrijedi izborna šutnja, rekao je sinoć Slaven Hojski, glasnogovornik i član DIP-a, za Dnevnik HRT-a.

Izborni sudionici službeno će se biračima moći predstavljati do 15. travnja (ponedjeljak) u ponoć, nakon čega će u Hrvatskoj nastupiti dvodnevna izborna šutnja, uoči izbora u srijedu, 17. travnja.

Toga dana birači će odlučiti o 151 zastupniku koji će ući u novi, 11. saziv Hrvatskog sabora, 140 će ih izabrati u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori i osam u 12. izbornoj jedinici u kojoj svoje zastupnike biraju pripadnici nacionalnih manjina.

RIČARD NAJAVIO TRI JANJCA Katarina Peović: Mi smo jedina lijeva stranka, ovo nije lista oportunista

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.