SAD: Zastupnički dom odobrio prijedlog zakona demokrata o reformi policije

Američki Zastupnički dom odobrio je u četvrtak prijedlog zakona demokrata o reformi policije, poslavši mjeru Senatu unatoč protivljenju predsjednika Donalda Trumpa i njegovih republikanskih saveznika.

Zastupnički dom kojeg većinski kontroliraju demokrati, glasovao je 236 naprema 181, uglavnom prema stranačkim linijama, u korist prihvaćanja zakona, jedan mjesec nakon smrti Georgea Floyda u Minneapolisu, što je izazvalo tjednima dugačke prosvjede zbog policijske brutalnosti, osobito nad Afroamerikancima.

Početni podaci pokazali su da su se tri republikanca pridružila demokratima u glasovanju za ovaj zakon.

No prijedlog zakona, koji instruira promjene zakona i politike po pitanju kontrole policijskog nasilja, vjerojatno neće biti prihvaćen u Senatu kojim dominiraju republikanci, gdje su demokrati blokirali republikanski prijedlog zakona. Također bi i Bijela kuća mogla uložiti veto.

Demokrati i republikanci nalaze se u mrtvoj trci po pitanju pristupanja rasnim nejednakostima u policiji, unatoč snažnoj želji javnosti za efikasnom reformom nakon smrti Georgea Floyda.

Demokrati su svoj prijedlog zakona nazvali “Pravda za Georgea Floyda u ophođenju policije” te predviđaju da će javni pritisak slomiti republikanski otpor.

“Ne mislim da će ulica prihvatiti ‘ne’ za odgovor”, rekla je Nancy Pelosi Washington Postu.

Policija je dosad u 2020. godini ubila sedam nenaoružanih crnaca, dok je u 2019. godini takvih slučajeva bilo 14. U te slučajeve nisu ubrojeni ljudi poput Georgea Floyda koji su umrli na drugi način. Stručnjaci tvrde da po tome pitanju nedostaju i podaci.

Tim Scott, jedini crni republikanac u Senatu i autor propalog republikanskog prijedloga zakona o reformi policije, optužio je demokrate da su odbacili republikanske doprinose kako bi se Trumpu i republikancima onemogućila pobjeda na izborima u studenom po pitanju koje je vitalno za Crnu Ameriku.

“Ovo je čista rasna politika u svome najgorem izdanju”, rekao je Scott Fox Newsu, upozoravajući da će neaktivnost Kongresa ostaviti crne Amerikance još ranjivije daljnjem policijskom nasilju. “Bit će krvi na rukama demokrata”, dodao je.

No demokrati odbacuju Scottov prijedlog kao suviše neučinkovit da zaštiti crne Amerikance zbog toga što se oslanja na financijske stimulacije i prikupljanje podataka.

I demokratski i republikanski prijedlog bave se sličnim temama: zahvat davljenjem, odobrenje obaranja, policijske kamere, korištenje smrtonosne sile te treninzi kojima bi se učilo smirivanje sukoba.

Republikanci se protive demokratskom prijedlogu zakona zbog toga što smatraju da će on podrivati autoritet policije.

Komentiraj