VW

SAD: VW uhvaćen u prijevari, moguća kazna 18 milijardi $

Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) optužila je grupaciju Volkswagen da je uz pomoć softverskog uređaja prikrivala stvarnu razinu zagađenja dizel motora koji su ugrađeni u skoro pola milijuna vozila na tržištu SAD-a.

EPA navodi kako je Volkwagen u svoja vozila instalirao uređaj koji značajno smanjuje emisije ugljičnih oksida, ali samo u slučaju kad je automobil podvrgnut strogim testovima koji služe za mjerenje tih emisija.

“Vozila su opremljena softverom koji isključuje kontrolu emisije u uobičajnim uvijetima vožnje, a uključuje ga kad automobil prolazi testove emisije”, otkriva EPA.

Ta agencija navodi da je softverski uređaj za lažiranje emisije ugrađen u 482.000 automobila marki Audi i Volkswagen koji su proizvedeni od 2009. do 2015. godine.

U pitanju su putnička vozila pogonjena četvorocilindarskim dizel motorima, a uglavnom je riječ o modelima Jetta, Beetle, Golf, Passat i Audi A3.

Zahvaljujući softverskoj prijevari, vozila mogu proizvesti i do 40 puta više štetnih plinova nego što je dozvoljeno, što predstavlja opasnost po javno zdravlje, navodi EPA.

Američke vlasti naredile su Volkswagenu povlačenje spornih automobila s tržišta, a njemački proizvođač naveo je u priopćenju kako surađuje s istražiteljima.

Postojeći federalni zakon za ovakve slučajeve predviđa maksimalnu kaznu od 37.500 eura, po automobilu, pa bi ukupna kazna teoretski mogla doseći i 18 milijardi dolara.

Komentiraj