SAD u sukobu s Rusijom i Kinom oko sankcija Sjevernoj Koreji

EPA/JASON SZENES

Američki državni tajnik Mike Pompeo upozorio je u četvrtak članove Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da moraju “pokazati svojim primjerom” tako što će provesti sankcije nad Sjevernom Korejom, dok Kina poziva vijeće da se te mjere ublaže.

Sjevernokorejska saveznica Kina koju podržava i Rusija, rekla je kako bi vijeće trebalo nagraditi Pyongyang za “pozitivni razvoj događaja” nakon što su se američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un susreli u lipnju, nakon čega se Kim obvezao raditi na denuklearizaciji.

Pompeo je predsjedao susretom 15-članog Vijeća na marginama godišnje Opće skupštine, nakon susreta sa sjevernokorejskim kolegom Ri Yong-hoom u srijedu. Pompeo idući mjesec planira otputovati u Pyongyang kako bi se susreo i s Kimom.

No dok Sjeverna Koreja ne odustane od svog programa razvoja nuklearnog oružja, Pompeo poručuje kako se “provedba sankcija Vijeća sigurnosti mora snažno nastaviti” dok ne dođe do “potpune, konačne i potvrđene denuklearizaicje”.

“Članovi Vijeća moraju pokazati svojim primjerom po tom pitanju”, poručio je Pompeo nakon što je Nikki Haley, američka veleposlanica u UN-u, ranije ovog mjeseca optužila Rusiju da vara na sankcijama.

Vijeće sigurnosti je od 2006. jednoglasno pojačavalo sankcije Sjevernoj Koreji kako bi joj oduzelo sredstva za razvoj nuklearnog i programa balističkih projektila.

Šef kineske diplomacije Wang Yi istaknuo je kako u rezolucijama vijeća postoji mogućnost modifikacije sankcija ako Sjeverna Koreja prihvati uvjete.

Ustvrdio je kako, uzevši u obzir “pozitivan razvoj događaja”, Kina vjeruje da vijeće “treba u narednom vremenu to razmotriti kako bi se ohrabrilo Sjevernu Koreju i druge uključene strane da se nastavi s denuklearizacijom”.

Komentiraj