SAD Saudijcima daje “još nekoliko dana” za slučaj Khashoggi

EPA/SEDAT SUNA

18. listopada 2018. (Hina/Reuters) – Sjedinjene Države dale su u četvrtak Saudijskoj Arabiji još vremena za istragu nestanka novinara Jamala Khashoggija, a turski istražitelji pretresli su konzulat po drugi puta u potrazi za tragovima.

Američki predsjednik Donald Trump sastao se s državnim tajnikom Mikeom Pompeom, koji je predsjednika upoznao s detaljima razgovora sa saudijskim i turskim dužnosnicima o slučaju Khashoggi, za kojeg se sumnja da je ubijen u konzulatu nakon što je 2. listopada posljednji puta viđen kako ulazi ondje.

Nakon razgovora s Trumpom, Pompeo je kazao novinarima kako je Saudijscima jasno dao do znanja da Sjedinjene Države uzimaju taj slučaj “vrlo ozbiljno i s poštovanjem prema gospodinu Khashoggiju”.

“Meni su rekli da i oni razumiju ozbiljnost nestanka gospodina Khasshogija. Uvjerili su me da provode kompletnu i temeljitu istragu svih činjenica vezanih za Khasshogija te kako će do odgovora doći vrlo brzo”, objasnio je Pompeo.

Pompeo je sugerirao Trumpu da Sjedinjene Države daju Saudijcima nekoliko dana da završe istragu kako bi se dobilo puno razumijevanje onoga što se dogodilo i nakon čega bi se moglo donositi odluke o tome kako će SAD reagirati vezano za slučaj Khashoggi.

“Mislim da je važno da znamo kako, još od 1932., imamo dugo strateško partnerstvo s Kraljevinom Saudijskom Arabijom”, istaknuo je Pompeo.

Turski dužnosnici smatraju da je Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu te kako je njegovo tijelo sasječeno i uklonjeno.

Turski istražitelji napustili su rano u četvrtak saudijski konzulat, nakon što su ponovo pretražili zgradu i konzularna vozila, rekao je Reutersov očevidac. U istrazi su korištena jarka svjetla kako bi se osvijetlio vrt konzulata.

U prvoj su pretrazi turski istražitelji, zajedno sa saudijskim kolegama, proveli devet sati u konzulatu.

Khashoggi  je živio u SAD-u i pisao kolumne za Washington Post u kojima je posebno kritizirao princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Komentiraj