epa

SAD: Kina muslimansku manjinu zatvorila u “koncentracijske logore”

SAD je optužio Kinu u petak da je više od milijun pripadnika muslimanske manjine stavila u “koncentracijske logore”, u jednom od najžešćih osuda onoga što Peking zove masovnim pritvaranjem uglavnom muslimanske ujgurske manjine i ostalih muslimanskih skupina.

Komentari Randalla Schriverra, odgovornog za azijsku politiku u američkome ministarstvu obrane, vjerojatno će povećati napetosti s Pekingom, koji je osjetljiv prema međunarodnoj kritici i ta mjesta opisuje kao centre za preobuku u svrhu ograničavanja prijetnje islamističkog ekstremizma.

Bivši pritvorenici opisali su za Reuters da su bili mučeni za vrijeme ispitivanja u logorima, da su živjeli u prenatrpanim ćelijama i bili podvrgnuti okrutnim dnevnim režimima stranačke indoktrinacije koje su neke ljude doveli do samoubojstva.

Neka od tih mjesta okružena su bodljikavom žicom i promatračkim tornjevima.

“Kineska Komunistička partija koristi sigurnosne snage za masovno zatočenje kineskih muslimana u koncentracijske logore”, rekao je Schriver na briefingu u Pentagonu za vrijeme šire diskusije  o kineskoj vojsci, procjenjujući da bi broj zatočenih muslimana mogao biti “blizu 3 milijuna građana”.

Schriver, asistent ministra obrane, branio je upotrebu pojmova koji odmah asociraju na nacističku Njemačku rekavši da su primjereni s obzirom na okolnosti.

Američki državni tajnik Mike Pompeo u četvrtak je upotrijebio termin logor za preobuku da opiše ta mjesta i rekao da kineske metode “podsjećaju na 1930-e”.

Guverner Xinjianga u ožujku je izravno odbacio usporedbe s koncentracijskim logorima i rekao da je to isto kao što su “internati”.

Američki dužnosnici rekli su da je Kina proglasila kriminalnim mnoge aspekte religijske prakse i kulture u Xinjiangu, uključujući i kažnjavanje za podučavanje djece muslimanskim tekstovima ili zabranu roditeljima da daju djeci ujgurska imena.

Komentiraj