Sabor: Vladajući i oporba nastavili sukob oko Programskog vijeća HRT-a

Patrik Macek/PIXSELL

Saborska pozicija i opozicija ustrajali su u četvrtak na svojim stajalištima o Izvješću o radu Programskog vijeća HRT-a za 2014., te o provedbi programskih načela i obveza javnog servisa utvrđenih zakonom i ugovorom s Vladom, pri čemu vladajući smatraju da izvješće ne može, a oporba da može dobiti pozitivnu ocjenu.

Izvješće se ne može pozitivno ocijeniti, rekao je HDZ-ov Andrija Mikulić koji Vijeću zamjera da nije ispunilo obvezu nadzora programa, kako u pogledu opsega sadržaja, tako i njihove kvalitete. Vijeće nije iskoristilo zakonom propisane mehanizme upozorenja nadležnih tijela HRT-a, te je suodgovorno za lošu kvalitetu programa i neispunjavanje zakonskih i ugovornih obveza HRT-a, kaže Mikulić.

Suprotan je stav SDP-a. “Nema argumenata za odbijanje ovog izvješća, Programsko vijeće je ispunilo zadaću”, uzvraća Domagoj Hajduković i tumači kako Vijeće nije moglo utjecati na poboljšanje provedbe programskih načela, niti ostvarenje programskih kvota kako određuje ugovor HRT-a i Vlade.

Most: Negativna ocjena radu Vijeća

I Most smatra da izvješće Programskog vijeća ne može dobiti pozitivnu ocjenu, a njegov zastupnik Miro Bulj poziva na “decentralizaciju”, odnosno više informacija iz manjih mjesta, te zamjera što su na televiziji godinama prisutni isti kritičari.

Bulj je ponovno upozorio na probleme tisuća građana čiji su računu blokirani zbog neplaćanja nekoliko rata tv-pristojbe. “Naši građani mjesečno plaćaju 80 kuna pretplate, ako ne plate tri mjeseca, dakle 240 kuna, ide im ovrha i onda im se uzme još tisuću kuna”, rekao je Bulj i poručio da to treba promijeniti.

S tim je suglasan SDSS-ov Mile Horvat koji kaže da u prijedogu za ovrhu postoji četiri-pet pravnih radnji na koje treba platiti PDV. Čini mi se da interes u tom poslu ima i država kojoj pripada PDV, kaže zastupnik, suglasan da je došlo vriejme da se razgovara o novom modelu Ovršnog zakona.

Ivan Sinčič (Živi zid) drži da pretplatu HRT-u treba u potpunosti ukinuti, navodeći da je u svom aktivizmu imao slučajeve da ljudi na dražbi ostaju bez kuće samo zbog neplaćene pretplate.

Iako se izvješće Programskog vijeća odnosilo na 2014., zastupnici su komentirali i aktualne prilike u javnom servisu, međusobno se optuživali za pokušaje ovladavanja HRT-om, a Milorad Pupovac (SDSS) napustio je sabornicu prozivajući predsjednika Sabora Željka Reinera da ga želi cenzurirati.

Pupovac se, naime, referirao na aktualne događaje na HRT-u, spominjući smjene i pokušaje cenzure, na što ga je Reiner pozvao da vodi računa o temi, te mu spočitnuo da je povrijedio Poslovnik polemizirajući sa njim. SDSS-ov zastupnik napustio je sabornicu, te objasnio da je to učinio jer ga Reiner “hoće cenzurirati”.

Borić: Stazić je svaki drugi dan na HRT-u

HDZ-ovi zastupnici osudili su Pupovčev potez, a Josip Borić (HDZ) ustvrdio kako se danas govori o cenzuri i otkazima, a zaboravlja se da je svojedobno smjenjeno 40 urednika, HRT pretvoren u u partijski servis s probranim kadrovima, što je SDP žestoko branio kao profesionalno i objektivno ponašanje.

Zadnjih tridesetak dana Nenad Stazić je zaokupio pozornost HRT-a, tamo je svaki drugi dan, kao da je iz Muzeja voštanih figura, a svi govore da je to HDZ-ova televizija, primjetio je Borić.

Branimir Glavaš (HDSSB) kolegama iz HDZ-a poručuje da postupaju na isti način kao i garnitura prije njih. “Postoji znak jednakosti između vas i onih koji su upravo sišli s vlasti i to se događa 25 godina”, rekao im je Glavaš. Vlasti je zamjerio “organiziranje događanja naroda” i rušenje predsjednice Vijeća za elektronske medije Mirjane Rakić, koja je cijeli radni vijek bila profesionalka.

Komentiraj