U Hrvatskom saboru je u četvrtak ujutro određena još jedna stanka zbog slučaja ministra branitelja Mije Crnoje, a zatražio ju je SDP-ov zastupnik Peđa Grbin.

 Grbin je objasnio da se Klub SDP-a želi očitovati o Crnojinu slučaju, ali i o ponašanju premijera Tihomira Oreškovića vezanom uz taj slučaj.

Njegovu su se zahtjevu pridružili i drugi klubovi, pa je predsjednik Sabora Željko Reiner odredio petnestominutnu stanku.

Oporbene stranke koalicije Hrvatska raste prijepodne su u saborsku proceduru poslale prijedlog da se pokrene pitanje povjerenja ministru Crnoji – prijedlog je potpisao 51 zastupnik iz klubova SDP-a, HNS-a, Hrvatskih laburista, IDS-a, SDSS-a i HSU-a.

Prema saborskom Poslovniku, zahtjev za pokretanje pitanja povjerenja odmah se uvrštava u dnevni red sjednice, Vlada ima za 8 dana za odgovor, a Sabor prijedlog mora raspraviti u roku od 30 dana.

Podnositelji ministru Crnoji na teret stavljaju brojne ‘grijehe’ – prijavu na lažnoj adresi zbog izbjegavanja plaćanja prireza, nenamjensko trošenje kredita koji je od Ministarstva branitelja dobio za gradnju kuće, sudjelovanje u tučnjavi, “apsurdnu” najavu izrade registra izdajnika, maltretiranje samohrane majke. Ta nedjela, smatra oporba, nespojiva su s dužnošću člana hrvatske Vlade, zbog čega traže da Crnoji Sabor iskaže nepovjerenje.

Mediji su proteklih dana objavili informacije da je Crnoja prijavljen na lažnoj adresi u Samoboru iako živi u Zagrebu te da je više puta prijavljivan za fizičko nasilje. Smjenu ministra u srijedu je usmeno zatražio predsjednik SDP-a Zoran Milanović, a zastupnici stranaka Koalicije Hrvatska raste u četvrtak ujutro su u saborsku proceduru uputili prijedlog Crnojina opoziva.

Komentiraj