Hina

SABOR Aleksić prikupio 78 potpisa za zakone o potrošačkom kreditiranju i zaštiti potrošača

Saborski zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić izvijestio je kako je u saborsku proceduru poslao dva zakonska prijedloga – za definiranje i ugovaranje fiksnih kamatnih marži te za vansudsko vraćanje preplaćenih kamata, za što su prikupili 78 zastupničkih potpisa.

Aleksić je na konferenciji za novinare izjavio kako samo klubovi HDZ-a i HNS-a nisu dali svoje potpise na prijedloge koji bi trebali pomoći 200 tisuća direktno ugroženih obitelji.

Izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju konačno bi se trebala utvrditi metodologija za ugovaranje fiksnih kamatnih marži u svim kreditima i to bez obzira na valutu kredita u kojima su promjenjive kamatne stope ugovorene na nepošten način, pojasnio je.

Zakonskim izmjenama koji se odnose na zaštitu potrošača omogućilo bi se svim dužnicima oštećenim nezakonitim promjenama kamatnih stopa i to bez obzira na valutu ugovorenog kredita da na temelju kolektivne sudske presude u slučaju Franak mogu zahtijevati vansudsko vraćanje preplaćenih kamata uz pripadajuće zatezne kamate.

“Banke duguju građanima od 5 do 10 milijardi kuna preplaćenih kamata. Donesu li se zakoni, kamatne će se stope smanjiti za jedan do tri postotna boda, a anuiteti za 5 do 20 posto ubuduće, čime će se zaustaviti nezakonito poslovanje banaka koje traje 15 godina”, poručio je Aleksić.

Komentiraj