Sabina Glasovac: “Novi kandidat prvo Plenkoviću treba poljubiti prsten i dobiti zeleno svjetlo da se javi na natječaj”

Potpredsjednica SDP-a i potpredsjednica Sabora Sabina Glasovac u petak je komentirala stanje u toj stranci i izbor novog čelnika Vrhovnog suda.

Što se tiče Kluba zastupnika SDP-a, Sabina Glasovac kaže da je optimist i da vjeruje da neće doći do raskola. “Vjerujem da neće doći do najgoreg scenarija, da se Klub drastično podijeli. Postoje manji klubovi, ali su iznimno aktivni. Naš posao je energiju usmjeriti na rješavanje problema građana. Imali smo krizu i u prošlom mandatu”, rekla je.

Dodaje da misli da su se ‘malo pogubili’ i da se sva snaga usmjerila na ovaj dio. “Nakon što je Predsjedništvo definiralo čime ćemo se baviti idućih godina, te teme ćemo razraditi i pretočiti ih u zakonske prijedloge nakon javne rasprave”, objasnila je.

Ističe da su oni Klub SDP-a i u članstvo mogu primiti i nezavisne članove i logično je, ističe, da taj Klub usko surađuje sa strankom, provodi stranačke politike u Saboru i provodi odluke. “Ne možemo imati dva vodstva. Ili će se poštovati unutarstranački izbori i prihvatiti činjenica da je izabrano novo vodstvo. Nismo se uvijek slagali s kadrovskim rješenjima, no podržali smo odluke predsjedništva”, rekla je.

Suradnja, naglašava Sabina Glasovac, nije isključena. “Mi smo kolege i prijatelji i te veze se neće pokidati. Obavit će se razgovori prije sjednice. Potpisano je da se sazove sjednica na kojoj će se raspravljati o toj točki, traže da se o tome raspravlja. Bilo bi pristojno da se sa svakim od sadašnjih članova Kluba, odnosno stranke razgovara o tome”, dodala je. Smatra i da se zbog iznošenja svojih stavova članovi ne smiju kažnjavati.

‘Propustili smo priliku biti ponosni na šeficu Vrhovnog suda’

Komentirajući izbor za novog predsjednika ili predsjednicu Vrhovnog suda, Sabina Glasovac kaže da joj se čini da premijer Andrej Plenković ima svoju proceduru.

“Vjerujem da će predsjednik Vlade shvatiti trenutak da smo pri kraju jednog postupka, drugog kruga de facto za izbor predsjednika Vrhovnog suda. Ustavna ovlast predsjednika RH je predložiti Saboru kandidata. Ono što premijer uporno radi je taj zakon koji je donesen pod nepoznatim okolnostima, da se kroz zakon umanjuje ustavna ovlast predsjedniku RH”, rekla je.

Istaknula je da podržavaju prijedlog predsjednika Zorana Milanovića jer smatraju da sudac Radovan Dobronić ima sve potrebne kvalitete. Poručila je da je ovakvo stanje u pravosuđu neodrživo i dodala da je Zlata Đurđević bila fenomenalna kandidatkinja.

“Mislim da smo zbog interesa HDZ-a propustili priliku da budemo ponosni s takvom stručnjakinjom na vrhu Vrhovnog suda. Mislim da je i prof. Ksenija Turković vrsna stručnjakinja, no nije mi jasno zašto je predsjednik Vlade, u trenutku kad imamo postupak, sad stavlja u žarište zbivanja nakon što je rekao da je Milanović Đurđević provukao kroz blato. A on sad ženu koja nije ni kandidatkinja, stavlja u fokus”, rekla je potpredsjednica SDP-a, gostujući na N1 televiziji.

Dodala je da Plenković ima svoju proceduru. “Novi kandidat prvo njemu treba poljubiti prsten i dobiti zeleno svjetlo da se javi na natječaj. Dok to netko ne napravi, očito neće biti izbran. Nije li to pokušaj držanja šapice na pravosuđu?”, pita se.

‘Situacija u Krapinskim Toplicama je nedopustiva’

O drami koja se već danima odigrava pred osnovnom školom u Krapisnkim Toplicama, Sabina Glasovac kaže da će uvijek biti onih koji su protiv cijepljenja i onih koji tvrde da je covid najobičnije gripa, a maske nepotrebne.

“Treba raditi na edukaciji, ali ni to ne jamči promjenu stavova. To se događa nakon osobne tragedije. Ako imamo velik zdravstveni problem koji utječe na sve, primjerom treba pokazati da se odgovorno ponašamo, a imali smo situacije da oni koji propisuju mjere, mjera se ne pridržavaju. To unosi nemir.”, objasnila je.

Zaključuje da je pravo djeteta na obrazovanje, a ovom je djetetu to pravo uskraćeno već deveti dan, što je nedopustivo.

Komentiraj