Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) organizira u nedjelju komemoraciju žrtvama Jasenovca, a uz poziv na komemoraciju, uputili su i poziv građanima, antifašistima, udrugama i institucijama koje se zalažu za obranu temeljnih ljudskih prava i ustavnih temelja Republike Hrvatske da Hrvatskom saboru i institucijama državne vlasti poruče „Dosta je!“, nezadovoljni koketiranjem vlasti i odgovornih dužnosnika s ustaštvom.

SABA u svom pozivu “Dosta je!”, uz ostalo, navodi da je dosta neprovođenja saborske Deklaracije o antifašizmu, manipulacija s ustaškim koncentracijskim logorom  Jasenovac i njegovim žrtvama, koketiranja vlasti i odgovornih dužnosnika s ustaštvom.

Također, ističu da je dosta falsificiranja i manipuliranja povijesnim istinama, rušenja, devastiranja i neobnavljanja spomeničke baštine iz Narodnooslobodilačke borbe, izjednačavanja hrvatskog antifašizma s nacifašizmom i ustaštvom, kao i izjednačavanja općenarodnog otpora boraca NOB-a s kvislinškom  NDH.

Protive se i, kako kažu, komemoracijama i odavanju počasti pripadnicima poraženih režima i vojski iz Drugog svjetskog rata, ustaškom pozdravu ‘Za dom spremni’ na javnim mjestima, osobito u nazočnosti državnih dužnosnika, kao i najavama  “o izbacivanju  antifašizma iz Ustava Republike Hrvatske”.

Na komemoraciji u nedjelju govorit će bivši hrvatski predsjednik i počasni predsjednik SABA-e Stjepan Mesić, a nazočit će izaslanstvo SDP-a predvođeno predsjednikom stranke Zoranom Milanovićem te predstavnici Srpskog narodnog vijeća (SNV).U

Komentiraj