Ruski olimpijski odbor osudio kriterije MOO za povratak njihovih sportaša u međunarodna natjecanja

Ruski olimpijski odbor (ROC) osudio je kriterije za povratak ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodna natjecanja kao “diskriminirajuće”.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u utorak je preporučio ponovno uključivanje ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodna natjecanja, pod neutralnom zastavom i u pojedinačnoj konkurenciji, pod uvjetom da nisu aktivno podržavali agresiju na Ukrajinu.

Za Ruse i Bjeloruse ekipna natjecanja su i dalje zatvorena. MOO je također, ponovio kako je protiv toga da Rusija i Bjelorusija budu domaćini međunarodnih sportskih događaja, a međunarodnim savezima je jasno poručeno da ne pozivaju političare iz spomenutih zemalja na velika natjecanja.

“Najavljeni kriteriji za povratak na međunarodna natjecanja su neprihvatljivi. To je diskriminacija na nacionalnoj osnovi,” poručio je predsjednik Ruskog olimpijskog odbora Stanislav Pozdniakov.

“Odluke Izvršnog odbora MOO-a su farsa. Načela MOO-a i UN-a su ponižena,” požalio se Pozdniakov zahtijevavši “jednake uvjete za sportaše iz svih zemalja”.

MOO je preporučio i zabranu nastupa sportašima koji imaju ugovor s ruskom ili bjeloruskom vojskom ili agencijama za nacionalnu sigurnost.

Šef Ruskog olimpijskog odbora smatra da ta mjera ima “cilj” “naštetiti ruskom sportu u cjelini” jer “stvara sukob unutar ruska sportske zajednice.”

Dio ruskih stručnjaka smatra kako bi ova mjera mogla isključiti velik broj domaćih sportaša, uključujući i neke od najuspješnijih.

“Dan sramote za MOO”, kaže Piotr Warwrzyk. Preporučeno uvjetno vraćanje ruskih i bjeloruskih sportaša

Komentiraj

nacional banner
nacional banner