Ruske vlasti počele sudske postupke protiv prosvjednika

Ruske vlasti počele su sudske postupke u ponedjeljak protiv prosvjednika uhićenih na skupu održanome tijekom vikenda u središtu Moskve.

Istaknuti oporbeni političar Ilja Jašin, koji je priveden za vrijeme prosvjeda, ostat će u pritvoru 10 dana.

Jašin je jedan od nekoliko političara čije su zabrane sudjelovanja na lokalnim izborima izazvale prosvjed.

“Razlog progona moja je politička aktivnost”, rekao je Jašin u izjavi. “Ja sam neprekidni kritičar predsjednika (Vladimira) Putina, gradonačelnika (Sergeja) Sobjanina i (vladajuće) stranke Ujedinjena Rusija. Ja sam osoba čija usta vlasti hoće ušutkati”.

Prvi u nizu sudskih slučajeva protiv pritvorenih prosvjednika temelji se na optužbi da je prosvjednik navodno bacio kantu za smeće na policajce, objavili su državni mediji.

Kazna za napad na predstavnika provedbe zakona je do pet godina zatvora.

Ruski oporbeni vođa Aleksej Navaljni (foto) vraćen je u zatvor u ponedjeljak nakon što je bio hospitaliziran zbog, kako je jedna liječnica rekla, mogućeg trovanja kemijskom supstancom.

Navaljni, koji se žalio na bol u očima i promjene na koži, hospitaliziran je u nedjelju, dan nakon što je više od 1000 ljudi privedeno zbog prosvjeda u središtu Moskve.

Državni mediji objavili su kako se čini da Navaljni ima osip prouzročen alergijskom reakcijom.

Četrdesettrogodišnji Navaljni prevezen je u bolnicu iz zatvora, gdje služi tridesetodnevnu kaznu zbog kršenja zakona o prosvjedu, dan nakon što je policija privela u Moskvi gotovo 1400 prosvjednika koje je na prosvjed pozvao Navaljni.

Glasnogovornica Navaljnog Kira Jarmiš rekla je da Navaljni ima znakove akutne alergije uz “jako oteknuće lica i crvenilo kože”.

Ruski oporbeni vođa je 2017. napadnut kemijskom supstancijom te mu je teško ozlijeđeno oko, ali su liječnici uspjeli spasiti njegov vid.

Komentiraj