Rusija odbacuje kao ‘pulp fiction’ izvješće WSJ-a o Prigožinovoj smrti

Autor:

A portrait of the owner of private military company Wagner Group Yevgeny Prigozhin lays at an informal street memorial near the Kremlin in Moscow, Russia, Saturday, Aug. 26, 2023. Dmitry Utkin, whose military call sign Wagner gave the name to the group, is presumed to have died in a plane crash along with Wagner's owner Yevgeny Prigozhin and other military company's officers. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

AP Photo/Alexander Zemlianichenko/GuliverImages

Kremlj je u petak optužio Wall Street Journal za objavljivanje “pulp fictiona” nakon što je izvijestio da je smrt plaćenika Evgenija Prigožina u zrakoplovnoj nesreći orkestrirao ruski sigurnosni dužnosnik Nikolaj Patrušev.

WSJ je izvijestio da je Prigožinov privatni zrakoplov oboren malom bombom postavljenom ispod krila. List u izvješću citira neimenovane zapadne obavještajne dužnosnike i bivšeg ruskog obavještajca.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je vidio izvješće, ali ne želi komentirati, prije nego što je dodao: “U zadnje vrijeme, nažalost, Wall Street Journal jako voli proizvoditi pulp fiction“.

Prigožin, vođa Wagnera, skupine plaćenika koja se borila za Rusiju u Ukrajini, vodio je dugotrajnu svađu s obrambenim establišmentom koja je kulminirala pobunom krajem lipnja. Brzo je završila, ali je naširoko viđena kao ozbiljan izazov skoro četvrtstoljetnoj vladavini predsjednika Vladimira Putina.

Prigožin je poginuo u zrakoplovnoj nesreći točno dva mjeseca kasnije. Kremlj je ranije odbacio kao “apsolutnu laž” sugestiju da je ubijen po Putinovu nalogu. Putin je u listopadu sugerirao da su nesreću uzrokovale ručne granate koje su detonirane u zrakoplovu.

U zrakoplovu je poginulo još devet ljudi: dvojica zapovjednika Wagnera, četiri Prigožinova tjelohranitelja i tročlana ekipa.

Patrušev (72) je bivši šef sigurnosne službe FSB-a koji sada radi kao tajnik ruskog Vijeća sigurnosti i smatra se jednim od najutjecajnijih tvrdolinijaša među Putinovim bliskim savjetnicima.

Njih dvojica poznaju se otkad su zajedno radili u sovjetskom KGB-u u Lenjingradu – sada Sankt Peterburgu – još iz 1970-ih.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.