Kremlj se oglasio o istrazi! Pad Prigožinova zrakoplova možda izazvan namjerno

Autor:

epa10816489 A handout picture made available by Russian Investigative Committee shows Russian emergency service work on the site of the plane crash near the village of Kuzhenkino, Tver region, Russia, 23 August 2023. An investigation was launched into the crash of an aircraft in the Tver region in Russia on 23 August 2023, the Russian Federal Air Transport Agency said in a statement. Among the passengers was Yevgeny Prigozhin, the agency reported.  EPA/RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITEE HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITEE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Kremlj je u srijedu objavio da istraga o padu zrakoplova u kojoj je poginuo šef plaćeničke grupe Wagner, Jevgenij Prigožin uključuje mogućnost da je nesreća namjerno prouzročena, što je prvo nedvosmisleno priznanje o tomu da je Prigožin možda ubijen.

Očito je da se razmatraju različite verzije događaja, među kojima je i verzija – znate o čemu govorimo – recimo da se radi o namjerno izazvanom zločinu”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, pozvavši da se “pričekaju rezultati ruske istrage.”

Privatni zrakoplov brazilske izrade Embraer kojim je Prigožin putovao iz Moskve u Sankt Peterburg srušio se 23. kolovoza sjeverno od Moskve, pri čemu je poginulo svih 10 ljudi u avionu. Među njima su bila još dva važna člana grupe Wagner, Prigožinova četiri tjelohranitelja i tročlana posada.

Uzrok nesreće još je nepoznat. 

Rusija je obavijestila brazilsko tijelo za istrage zrakoplovnih nesreća kako “u ovom trenutku” neće istraživati pad brazilskog mlažnjaka Embraer u skladu s međunarodnim pravilima, rekla je brazilska agencija Reutersu.

Na novinarsko pitanje o tome da Rusija odbija međunarodnu istragu Peskov je odgovorio: “Dakle, prije svega istraga je u tijeku. Angažirano je rusko istražno povjerenstvo, no u ovom slučaju ne može biti govora ni o kakvom međunarodnom aspektu.”

Pentagon: ‘Nema dokaza da je raketom zemlja-zrak srušen Prigožinov zrakoplov’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.