Rusi nisu našli tragove kemijskog napada u Siriji

EPA/SANA

Američki predsjednik Donald Trump obećao je u ponedjeljak da će u roku 48 sati donijeti “važne odluke” o Siriji, jačajući pritisak na sirijskog predsjednika Bašara al-Asada nakon navodnog kemijskog napada na pobunjenički grad Dumu koji je izazvao oštre međunarodne osude, no Rusi tvrde da ondje nisu pronašli tragove kemijskog oružja.

“To je bilo okrutno, strašno”, kritizirao je Trump, govoreći o navodnom napadu “otrovnim plinovima” u subotu na Dumu, posljednje pobunjeničko uporište na rubu Damaska, koji se pripisuje sirijskom režimu.

“To se ne može tolerirati”, dodao je, obećavši da će donijeti “važne odluke” u idućih “24/48 sati”, nakon što je već upozorio sirijski režim i njegove saveznike Moskvu i Teheran da bi mogli “platiti visoku cijenu” zbog toga.

Američki ministar obrane Jim Mattis također vrši pritisak. “U ovom trenutku ne isključujem ništa”, rekao je.

No, ruska vojska objavila je u ponedjeljak da nije pronašla nikakve tragove kemijskog napada u Dumi, prenosi Interfax.

Ministarstvo obrane objavilo je da su ruski vojni liječnici pregledali pacijente u bolnici u Dumi i da nisu utvrdili nikakve simptome trovanja od kemijskog oružja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je “nedopustiv karakter provokacija i nagađanja” o tom navodnom kemijskom napadu. Moskva je ranije poručila da “treba pozorno razjasniti” ono što se dogodilo u Dumi.

U međuvremenu, u ponedjeljak je izveden raketni napad na vojnu bazu sirijskog režima T-4, u središnjem dijelu zemlje. Damask i Rusija za to optužuju Izrael.

Pariz i Washington opovrgnuli su da stoje iza tog napada. Dan prije prijetili su sirijskom režimu “snažnim odgovorom” nakon što su potvrdili “korištenje kemijskog oružja” u Dumi.

Britanska premijerka Theresa May kazala je u ponedjeljak da se međunarodna zajednica odlučnije postaviti prema onima koji su odgovorni za taj navodni napad.

“Međunarodna zajednica mora se odlučnije postaviti prema onima koji su odgovorni”, izjavila je na konferenciji za novinare u Švedskoj.

Čelnik Human Rights Watcha ocijenio je da se radi o ratnom zločinu koji nosi obilježja Asadove vlade, ali da potencijalnu kaznenu odgovornost snosi i njegov saveznik Rusija.

Kenneth Roth, izvršni direktor te međunarodne organizacije, rekao je da bi međunarodna zajednica trebala izvršiti pritisak na Putina uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u lipnju, budući da je Asad “izgubio sav ugled”.

Komentiraj