EPA

Rusi i Amerikanci na telefonu nakon turskog napada u Siriji

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je subotu telefonski razgovarao s američkim kolegom Rexom Tillersonom nakon što je turska vojska pokrenula operaciju protiv kurdske milicije u Siriji, navelo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Lavrov i Tillerson su razgovarali o stanju u Siriji, o pitanjima povezanim s mjerama osiguranja stabilnosti na sjeveru zemlje, navelo je ministarstvo na svojoj službenoj stranici na Facebooku.

Šefovi ruske i američke diplomacije su također spomenuli pitanja procesa mirnog rješenja sukoba u Siriji pod okriljem UN-a, posebice u kontekstu Kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga koji će biti održan krajem siječnja u Sočiju, prema istom izvoru.

Taj razgovor je održan na američku inicijativu, dodaje se.

Moskva je u subotu već istaknula svoju zabrinutost nakon što je turska vojska potvrdila da je pokrenula operaciju “Maslinova grančica” na sjeveru Sirije protiv kurdske milicije Jedinice narodne zaštitie (YPG) koju Ankara smatra terorističkom organizacijom, a koja je saveznica Sjedinjenih Država u borbi protiv skupine Islamska država (IS).

Komentiraj