RUDIĆ ZA NACIONAL Sviđaju mi se neki rani Vrdoljakovi filmovi, ali on je u sport zalutao

Autor:

Saša Zinaja/NFOTO, Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Prošlog je tjedna održana novinarska premijera dokumentarnog filma o proslavljenom hrvatskom vaterpolskom stručnjaku Ratku Rudiću, “Dogodilo se – Ratko Rudić – istinita životna priča”, autora Dejana Aćimovića. Rudić je u razgovoru za Tempo, sportski mjesečni prilog Nacionala, govorio o svojoj karijeri te opisao kako je trima reprezentacijama osvajao brojne svjetske titule.

Tijekom 1990-ih godina tadašnji predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Antun Vrdoljak optužio je Rudića jer je za vrijeme rata trenirao Italiju, a ne Hrvatsku.

“Moram priznati da mi je to, do dana današnjeg, misterij. Ta reakcija je bila potpuno neprimjerena, ona se kosi s olimpijskom poveljom te je, po meni, trebala biti kažnjiva. Napisao sam tada pismo Talijanskom olimpijskom odboru, ali kako se tada Italija kandidirala za domaćinstvo olimpijskih igara, onda im je svaki glas bio važan. Pa sam mislio da to pismo pošaljem Međunarodnom olimpijskom odboru zbog apsolutno neprimjerenog ponašanja njihova člana”, rekao je i dodao da je to bio ulični način komunikacije.

Ipak, naglašava da tome nije pridavao veliki značaj. “Meni se sviđaju neki njegovi filmovi iz ranog perioda. A što se tiče sporta, on je u sport zalutao”, poručio je Rudić.

Spomenuti dokumentarac kroz 115 minuta govori o putu najtrofejnijeg vaterpolskog stručnjak na svijetu, od njegovih igračkih početaka u Zadru do fantastičnih trenerskih rezultata. Kao igrač je osvojio sedamnaest klupskih naslova i devet reprezentativnih medalja. Međutim, kao trener čija je karijera trajala 39 godina, bio je još uspješniji. Osvojio je čak 39 medalja, od čega 16 zlatnih, što ga čini najboljim hrvatskim trenerom svih vremena u svim sportovima. Također je i drugi najuspješniji izbornik u povijesti svih sportova nakon brazilskog odbojkaškog stručnjaka Bernarda Roche de Rezendea, koji ima 52 medalja.

Cijeli intervju s Ratkom Rudićem pročitajte u novom broju Nacionala!

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.