Romana Jerković: “Komisija se pokazala kao katastrofalan pregovarač. Hrvatska bi trebala uzeti rusko cjepivo”

Zastupnica SDP-a u Europskom parlamentu Romana Jerković u srijedu je u emisiji ‘Novi dan’ N1 televizije rekla da bi Hrvatska trebala uzeti rusko cjepivo.

S obzirom na veliki debakl koji se dogodio u Europskoj uniji  oko nabave i kašnjenja cjepiva, europarlamentarka SDP-a smatra kako bi mimo odluke Europske komisije Hrvatska trebala osigurati dobavu ruskog cjepiva.

Stiže rusko cjepivo? Ministar Vili Beroš: “Moguće je da se ne čeka odluka EMA-e”

“Vlada ne smije dozvoliti da pravo farmakoloških kompanija na dobit bude ispred prava građana na zdravlje”, rekla je.

Smatra da je situacija što se cjepiva tiče loša i ne čudi ju činjenica što su se pojedine članice odlučile na alternativna rješenja.

“Europska komisija se pokazala kao katastrofalan pregovarač, premalo se razmišljalo o proizvodnji, količinama, sigurnosti distribucije cjepiva. Europska komisija nije se ni na koji način osigurala”, naglasila je europarlamentarka.

“Ovo je bitka u kojoj nema jedan ili dva pobjednika, ili smo svi pobjednici ili smo svi gubitnici”, rekla je Romana Jerković te istaknula da bi se Hrvatska sada nalazila u znatno povoljnijoj poziciji da ima Imunološki zavod, jer bismo sami mogli proizvoditi cjepivo i biti izvoznici.

“Virus ne poznaje granice i iluzija je da se tako može riješiti problem s kojim smo svi suočeni”, zaključila je.

Komentiraj