Stiže rusko cjepivo? Ministar Vili Beroš: “Moguće je da se ne čeka odluka EMA-e”

Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu u 09:30 sati dat će u Banskim dvorima izjavu za medije.

Očekuje se da će odgovarati na pitanja novinara o razgovorima s ruskim veleposlanikom o nabavci ruskog cjepiva, o dugu veledrogerijama, ali i o sprovodu Milana Bandića koji se održava u podne na Mirogoju.

Jučerašnji razgovor s ruskim veleposlanikom nije znak odvajanja od europskih metoda. “Razgovor je protekao u ugodnom, konstruktivnom i prijateljskom tonu i razgovarali smo o mogućnosti nabavke cjepiva. Naglasili smo da je to moguća varijanta, međutim, da ona mora biti u sklopu europske regulative i svih pozitivnih propisa Republike Hrvatske, koji determiniraju kad neko cjepivo i lijekovi mogu ući na prostor Republike Hrvatske”, kazao je.

Ministar je dodao da zahvaljuje nastojanjima ‘naših ruskih prijatelja u namjeri da nam pomognu u namjeri sprečavanja ove virusne infekcije’.

Beroš je novinarima rekao da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo zahtjev Ruskoj Federaciji za dokumentaciju koja je HALMED-u potrebna za odluku kvaliteti i sigurnosti cjepiva.

“Zamolio sam da to bude što prije. Mislim da je to legitimno nastojanje Vlade da iskoristi sve što nudi znanost, ali ključno je očuvanje zdravlja”, rekao je Beroš.

Odluku HALMED-a, rekao je Beroš, moguće je dobiti u roku od nekoliko dana ili tjedana, a nikako se neće na nju čekati mjesecima.

Osvrnuo se i na dug veledrogerijama.

“Pred nama su veliki izazovi. Zdravstveni sustav Republike Hrvatske nije financijski održiv, ova godina pokazala je negativne financijske učinke, a to je povećanje zdravstvene zaštite covid-bolesnicima, kao i nabava cjepiva, što nas je prošle godine koštalo preko dvije milijarde kuna. Naši građani ne odvajaju u zdravstveni sustav onoliko koliko je to bilo proteklih godina”, rekao je Beroš.


Hrvatska je potvrdila da je zainteresirana za kupnju ruskog cjepiva Sputnjik V u skladu s propisima EU-a i zakonima RH, objavilo je u utorak navečer Veleposlanstvo Rusije u Hrvatskoj na društvenim mrežama.

U objavi navode da je održan elefonski razgovor veleposlanika Rusije u Hrvatskoj Andreja Nesterenka i ministra zdravstva Vilija Beroša u kojem je “potvrđeno kako je hrvatska strana zainteresirana za kupnju potrebne količine cjepiva Sputnjik V iz Rusije u skladu sa svim propisima EU-a, kao i odredbama zakona RH”.

“Sugovornici su izrazili zajedničko mišljenje da se to pitanje mora hitno riješiti, s obzirom na činjenicu da se u Hrvatskoj i dalje zadržava određena razina slučajeva zaraze koronavirusom te su otkriveni novi sojevi koronavirusa koje još nisu proučili epidemiolozi i koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje građana bilo koje zemlje, uključujući i Hrvatsku”, pišu iz Veleposlanstva.

Komentiraj