EPA/SEBASTIEN NOGIER

Roditelji šestero žrtava pada A320 Germanwingsa traže odštetu

Roditelji šestero žrtava nesreće zrakoplova A320 kompanije Germanwings najavili su u ponedjeljak u Barceloni da su tužili tu kompaniju kao i Lufthansu jer ih drže odgovornima za dramu u kojoj je 2015. poginulo 150 osoba.

U priopćenju te obitelji ističu da se nesreća zrakoplova koji je letio između Barcelone i Duesseldofa mogla izbjeći da je kompanija Germanwings, tvrtka kći Lufthanse, na vrijeme otkrila psihološke probleme pilota Andreasa Lubitza koji se zrakoplovom zabio u Alpe.

Njihov odvjetnik Carlos Villacorta nije otkrio iznos odšteta koje traže obitelji ali je kazao da su prijedlozi kompanije “uvredljivi”.

Dvadeset i četvrtog ožujka 2015. taj je 27-godišnji kopilot, pod djelovanjem antidepresiva, iskoristio trenutačnu odsutnost pilota i zabio se zrakoplovom u planinu u južnim Alpama. Svih 150 osoba u zrakoplovu je poginulo, među kojima su bila 72 Nijemca i 50 Španjolaca.

“Bio je bolestan, a Lufthansa to nije otkrila. Taj čovjek je imao dovoljno simptoma”, rekao je Narcis Motje, otac jedne od žrtava na konferenciji za novinare u Barceloni.

On je također kritizirao njemačko pravosuđe koje je odlučilo zaključiti istragu ocijenivši da je jedini odgovorni za tragediju bio Andreas Lubitz.

U petak, na drugu obljetnicu tragedije, obitelj Andreasa Lubitza javno je postavila pitanje o tome je li on zaista bio jedini odgovoran.

U petak je odvjetnik Christof Wellens najavio da je predao tužbu u Duesseldorfu zahtijevajući veću odštetu za obitelji petero žrtava.

On je predstavljao 35 obitelji od kojih se 30 nagodilo s kompanijom.

Komentiraj