Tamara Opačak - Klobučar

RIJEKA Na Korzu izložba povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, 27. siječnja, na gradskim panoima  na riječkom Korzu u utorak je postavljena izložba “Od emancipacije do Holokausta: Židovi u Rijeci i Opatiji 1867. – 1945.” autorice Sanje Simper. Izložba rekonstruira povijest stradanja židovske zajednice Rijeke i liburnijske Istre u Holokaustu i Riječani su je imali prilike vidjeti 2013. godine u Muzeju grada Rijeke.

Postavljena kronološki i tematski te slijedom društveno političkih mijena u području na 20 panoa prikazuje se razdoblje od najvećeg procvata zajednice ostvarenog nakon priznanja građanskih i političkih prava Židova u Austro-Ugarskoj Monarhiji 1867. do njezinoga stradavanja u rasnim progonima fašističke Italije i nacističke okupacijske vlasti 1938. – 1945., u kojima je ova zajednica gotovo nestala. Arhivskim dokumentima, novinskim člancima, usmenim i pisanim svjedočanstvima i fotografijama, uglavnom nepoznatim široj javnosti, izložba dokumentira tragično i mračno razdoblje ljudske povijesti, progone onih koji su smatrani drugačijima, bilo rasno, vjerski ili politički.

Izložba autorice Sanje Simper, u organizaciji Grada Rijeke,  na panoima u središtu grada bit će postavljena do 1. veljače 2019. godine.

Komentiraj