RIJEČKE LJETNE NOĆI Festival donosi 17 različitih programa i 22 izvedbe na 12 različitih lokacija

Autor:

HNK Ivana pl. Zajca

Festival 14. Riječke ljetne noći pod motom ‘Vrijeme je za odluke!’, traje sve do 21. srpnja, uz 17 različitih programa i ukupno 22 izvedbe na 12 različitih lokacija.

Intendant riječkog Kazališta, Marin Blažević, na nedavnoj konferenciji za novinare, nakon zahvale Gradu Rijeci i sponzorima, objasnio je festivalski moto.

“Radi se o dva temeljna pitanja, o pitanju koncepcije i financija. Riječke ljetne noći, pokrenute 2004. godine, bile su tada jedini Festival koji je nudio građankama i građanima Rijeke ono što imaju Split i Dubrovnik. U međuvremenu, razvio se niz manjih festivala odnosno manifestacija u Rijeci i okolici pa su se i Riječke ljetne noći našle u novoj situaciji. Međutim, dokle god taj Festival organizira nacionalna kazališna kuća, njegov program ne treba i ne može biti vođen tržišnim i komercijalnim zabavljačko-pučkim, već estetskim kriterijima”, kazao je Marin Blažević.

Naglasio je kako se ove godine Festival vraća svojoj suštini oslanjajući se na izvedbeno-umjetnički program vlastitih snaga: dramski, operni i plesni.

“Nakon što su u posljednje tri godine bila ponuđena tri koncepta, došlo je vrijeme za odluku kako dalje. Postojanje Festivala nije i ne smije biti upitno, ali kao lukobrana umjetnosti, festivala kakav su Splitsko ljeto ili Dubrovačke ljetne igre i koji treba biti valoriziran poput njih”, dodao je Marin Blažević.

Iz ovogodišnjeg je programa intendant riječkog Kazališta izdvojio otvaranje Festivala pod nazivom ‘Kazalište koje diše’ kad će se kazališna zgrada pretvoriti u forum, građanima se otvoriti sva vrata u sve kazališne prostore, dok će umjetnici izvoditi ulomke iz prošlih, aktualnih i budućih predstava.

Zatim je izdvojio ‘Turbofolk’ autora Olivera Frljića, najizvođeniju predstavu riječkog Kazališta, koja broji preko 80 izvedbi i brojna gostovanja.

Na bazenima Kantrida, Klub sinkroniziranog plivanja Primorje Aqua Maris priprema plesni spektakl na vodi Back to the ’60s.

U bonus programu, na brodu Galeb, dvojica će se mladih autora iz New Yorka i Južne Afrike, baviti temom Josipa Broza Tita i Johnna F. Kennedyja.

Marin Blažević izdvojio je obljetničku premijeru Verdijeve ‘Aide’ kojom će biti obilježeno 60 godina Ljetne pozornice u Opatiji, s Kristinom Kolar u naslovnoj ulozi.

Festival zatvara mutimedijalni spektakl ‘Sudar’ u izvedbi Percussion ansambla.

Kristina Kaplan Rukavina, v.d. ravnateljica Baleta, zahvalila se INI, sponzoru baletnog programa i najavila dva različita gostovanja za ljubitelje plesa i baleta. Plesna mreža Hrvatske dovodi Dva plesna sola i dvije vrsne nagrađivane plesačice, Petru Hrašćanec i Aleksandru Mišić. Za one koji vole ples na špicama, gostovat će Ariston Proballet iz Italije s predstavom ‘Rock Bach koncert’ koja na klasičnu i rock glazbu dinamično spaja mnoge krajnosti.

Gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel, naglasio je kako nedvojbeno postoji interes za održavanje Riječkih ljetnih noći, no kako bi jednako tako svima trebalo biti u interesu da Festival ostane na profesionalnoj razini na kojoj je i nacionalno riječko Kazalište što je nemoguće bez šire društvene potpore.

“To ne može samo Grad i sponzori, Festival moraju prepoznati i u Ministarstvu kulture kao što prepoznaju i druge festivale u Hrvatskoj”, rekao je gradonačelnik. Izrazio je zadovoljstvo što je Festival od originalnog koncepta zadržao izvedbe na brojnim, različitim lokacijama, što nije jednostavno i zbog logističkih i zbog financijskih razloga.

Više detalja potražite na  http://hnk-zajc.hr/.

Prodaja ulaznica na blagajni HNK Ivana pl. Zajca (Verdijeva 5a, 051/337-114, [email protected]).

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)