Riječka premijera europskog baletnog hita

Fanni Tutek–Hajnal

U koreografiji Maura Bigonzettija, slavnog svjetskog koreografskog imena, uz glazbu “najvećeg gurmana” među slavnim skladateljima Gioachina Rossinija, u subotu (19. svibnja) u 19.30 sati bit će premijerno izveden europski baletni hit ‘Rossini Cards’ na velikoj sceni riječkog HNK Ivana pl. Zajca.

Riječ je o koreografiji koja je oduševljavala publiku u Italiji, Švicarskoj, Njemačkoj, a i u Kanadi, gdje je u izvedbi nekoliko baletnih kompanija bila dijelom repertoara nekoliko kazališnih kuća te svugdje nailazila na jednak uspjeh i oduševljenje. Koreografija je u svakoj plesnoj kompaniji zaživjela, naravno, na nov način, ali uvijek visokom kvalitetom i tehnikom izvođenja.

“Gozba” je to istovremeno klasičnih i suvremenih, emotivnih, duhovitih i komičnih energičnih vrhunaca u sedam razglednica sa šesnaest plesača riječkog Baleta i vrsnim pijanistom Filipom Fakom.

Naime, osim snimaka dijelova Rossinijevih opera, na svim će izvedbama četiri skladbe na klaviru uživo izvoditi poznati riječki pijanist Filip Fak. Uz njega, na sceni će plesati šesnaest plesača Baleta HNK Ivana pl. Zajca: Ricardo Campos Freire, Ksenija Duran Krutova, Shota Inoue, Marta Kanazir, Andrei Köteles, Nika Lilek, Maria del Mar Hernandez, Laura Orlić, Michele Pastorini, Daniele Romeo, Tea Rušin, Ali Tabbouch, Hélias Tur-Dorvault, Marta Voinea Čavrak, Anca Zgurić i Svebor Zgurić.

Koreografiju je do dolaska Maura Bigonzettija riječkom Baletu prenijela njegova asistentica Béatrice Mille koja je i sama prije petnaest godina plesala na prizvedbi baleta ‘Rossini Cards’.

“Rossini Cards ima toliko mnogo životnih aspekata: tragično, komično, dirljivo, ludo, itd. Prenoseći djelo divnim riječkim plesačima, shvatila sam da je osim rada na detaljima kako bismo uhvatili Bigonzettijev duh i stil, također bilo važno ‘iskopirati’ posebnu, jedinstvenu i veličanstvenu energiju koju plesači osjećaju kada je Mauro prisutan u dvorani, a zatim ju prenijeti na pozornicu, publici. Tada se događa čarolija”, kazala je Béatrice Mille.

Mauro Bigonzetti djelo je postavio 2004. godine u Modeni od kada je prisutno na brojnim pozornicama, a o inspiraciji za predstavu kazao je:

“Kao i mnogi moji radovi, ‘Rossini Cards’ inspiriran je glazbom samom; predstava je osobito inspirirana Rossinijevom briljantnošću u skladanju, svojom unutarnjom teatarskom i ekspresivnom moći. Također, inspirirala me potencijalom za koreografsku gestu unatoč tome što niti jedno njegovo djelo nije pisano za balet. Svaki put kada čujem Rossinijevu glazbu, preda mnom se pojavi kazališni zastor”.

Svi zainteresirani gledatelji predstave ‘Rossini Cards’ moći će zaviriti iza pozornice i osjetiti atmosferu priprema cijelog tima prije izvedbi u ponedjeljak, srijedu, petak i subotu (21., 23., 25. i 26. svibnja). Sat vremena prije početka predstave, moći će vidjeti kako se zagrijavaju i pripremaju plesači, gdje se šminkaju i odijevaju, upoznati labirint kazališnih prolaza i prostorija ispod, iza i iznad pozornice.

Sudjelovati mogu posjetitelji koji, uz predočenje kupljene ulaznice ili pretplatničke iskaznice za predstavu, na blagajni Kazališta podignu propusnicu za ovaj program.

Reprize ‘Rossini Cards’ su u riječkom “Zajcu“ 21, 23, 25. i 26. svibnja.

Sponzor predstave je Istituto italiano di cultura Zagabria/Talijanski institut za kulturu iz Zagreba.

Komentiraj