REVOLUCIONARNO OTKRIĆE Terapija T-stanicama pokazuje odlične rezultate u borbi protiv raka

Pixabay

Terapija koja koristi vlastite tjelesne stanice imunološkog sustava i napada stanice karcinoma mogla bi biti revolucionarna u borbi protiv raka, objavili su znanstvenici, prenosi Independent.

pacijenti s rakom krvi, kojima je dano do pet mjeseci života, ušli su u potpunu remisiju, bez znakova da se bolest vratila i nakon 18 mjeseci. U kliničkom istraživanju T-stanica pacijenata, koje su dizajnirane u laboratoriju za identifikaciju i napad na stanice tumora, više od 90% od 35 pacijenata s akutnom limfoblastičnom leukemijom našlo se u potpunoj remisiji.

“Ovo je presedan u medicini, da smo dobili ovakve rezultate kod pacijenata u tako poodmakloj fazi bolesti”, rekao je Stanley Riddell. “Pred nama je još dug put”.

Druga klinička ispitivanja uključivala su 40 pacijenata s limgomima i leukemijom, a više od 80% pacijenata reagiralo je na liječenje. Polovica njih je u roku od 18 mjeseci bila u remisiji. Detaljni rezultati kliničkih ispitivanja provest će se kasnije ove godine, ali o prvim se izvještajima raspravljalo na sastanku American Association for the Advancement of Science u Washingtonu.

Stručnjaci upozoravaju na oprez u terapiji T-stanicama, naglašavajući kako su neki pacijenti imali toksične popratne reakcije i preminuli. Ipak, priznaju kako se kod nekih pacijenata stanje poboljšalo.

“T-stanice su živi lijek, i potencijalno mogu opstati u našem tijelu cijeli život”, rekla je Chiara Bonini, koja ističe da je ovo istraživanje revolucionarno.

T-stanice su važno oružje u imunološkoj obrani tijela. Pomažu identificirati viruse i bakterije te mogu zapamtiti prethodne infekcije kako bi pokrenule brz imunološki odgovor pri novom ‘napadu’. Znanstvenici su otkrili način kako da T-stanice prepoznaju, zapamte i napadnu stanice tunora. Znanstvenici dodaju i kako terapija T-stanicama najbolje djeluje na ‘tekuće’ tumore krvi i koštane srži. Velika prednost T-stanica je u tome što mogu živjeti i razmnožavati se u tijelu mjesecima, pa čak i godinama, nakon što ih se ubaci natrag u tijelo pacijenta.

Komentiraj