Restauriran kupski čamac iz 16. stoljeća

Karlovački Gradski muzej predstavio je u srijedu čamac iz 16. stoljeća koji je restauriran u Međunarodnom centaru za podvodnu arheologiju iz Zadra bez naknade iako je taj zahtjevan posao trajao pune dvije godine.

Kustos Arheološkog odjela karlovačkoga Gradskog muzeja Lazo Čučković rekao je novinarima da su se u mulju karlovačkih rijeka znali pronaći čamci vrijedni za sačuvati i da bi ih taj muzej primao, no oni su redom propadali. Restaurirani čamac jedini je sačuvani primjerak pa je stručno zaštićen od propadanja.

To je jedini čamac koji imamo, a koji govori o načinu gradnje i plovidbe po našim rijekama u 16. stoljeću. Morali smo ga zaštititi jer smo mi ipak grad na četiri rijeke. Naime, bez prave i stručne zaštite, i on bi ubrzo propao jer kad se čamac izvuče iz mulja s riječnog dna – gdje je u odsutnosti kisika konzerviran stoljećima – na zraku odjednom počinje propadati, rekao je Čučković.

 

  • Zadarski Međunarodni centar za podvodnu arheologiju restaurirao je čamac besplatno jer je metodom C14, poznatom kao “karbonsko datiranje”, utvrđeno da je čamac izrađen poslije 1500. i prije 1600. godine.

 

Utvrđeno je da je drvo od kojeg je izrađen raslo u tom razdoblju jer gotovo sve organske tvari sadržavaju izotop C14, koji se počinje smanjivati onog trenutka kad živi organizam umre. Zato je prema stanju izotopa C14 u predmetu moguće odrediti njegovu starost, kao uostalom i u fosilima, rekao je Čučković.

Zahvalio je restauratorima iz Zadra, dodajući kako je lijepo bilo osjetiti da oni s mora jednostavna riječna plovila s kontinenta doživljavaju kao vrijednu hrvatsku baštinu.

Zanimljivo je da je i Karlovac nastao tamo negdje kad i taj čamac jer se počeo graditi 1579. godine, pa i ne čudi da je čamac simbol i suvenir grada na četiri rijeke. Jednostavne je gradnje, monoksil, što znači da je izdubljen od jednog komada debla hrasta, ima jednu povišenu klupica za sjedenje i drugu nižu, i to je sve, rekao je Čučković.

Pozvao je građane da odaberu ime čamcu i jave svoj prijedlog Gradskom muzeju. Onaj čije ime bude odabrano postat će svojevrsni kum čamcu koji je izložen u prostoriji s maketom zidina karlovačke stare gradske jezgre Zvijezde sa stiliziranim tokovima četiriju karlovačkih rijeka na podu.

Komentiraj