EPA/STEPHANIE LECOCQ

Renzi: Manje novca za članice koje nisu solidarne u izbjegličkoj krizi

Talijanski premijer Matteo Renzi upozorio je istočne članice Europske unije u četvrtak da bi mogle dobiti manje sredstava iz strukturnih fondova Europske unije ako ne budu solidarne u rješavanju izbjegličke krize, rekli su sudionici EU-ovog summita u Bruxellesu.

Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka, članice Višegradske skupine, oštro se protive EU-ovom planu o raspoređivanju imigranata u sve članice Unije.

“Migracijska kriza je zajednički problem svih zemalja EU-a. Ako ne pokažete solidarnost, zemlje koje najviše doprinose europskom proračunu mogle bi pokazati manje solidarnosti prema vama”, rekao je izvor koji je čuo Renzijevu poruku kolegama na večeri u četvrtak.

On je zaprijetio istočnoeuropskim zemljama smanivanjem sredstava za razvoj njihovih najsiromašnijih regija.

Oko jedne trećine europskog sedmogodišnjeg proračuna za razdoblje od 2014. do 2020. odlazi za projekte u siromašnijim, uglavnom bivšim komunističkim zemljama i u siromašnim regije Unije kroz tzv. strukturne fondove.

Pregovori oko nove financijske perspektive za razdoblje nakon 2020. počet će ove godine. Italija je treća po redu po visini doprinosa europskom proračunu, nakon Njemačke i Francuske. Kako troškovi prihvata izbjeglica rastu, zemlje koje ih najviše primaju pozivaju na financijsku potporu iz europskog proračuna.

Komentiraj