KRENULE KOPIJE! Petek objavio sliku vrećica sa zagrebačkih tržnica: “Kažu, ide k’o halva”. Grad odgovorio

Autor:

Photo: Facebook/Renato Petek

U Zagrebu od 1. listopada na snagu stupa novi model odvoza i naplate otpada.

Zagrebački zastupnik Renato Petek na društvenoj mreži je podijelio fotografiju novih vrećica za smeće koje će koristiti Zagrepčani za miješani otpad.

Međutim, te se vrećice na tržnici prodaju po nižoj cijeni nego u trgovinama.

“Zanimljiv se proizvod pojavio jutros na tržnici. Kažu prisutni, ide k’o halva”, napisao je Petek uz sliku..

Građani se ispod Petekovog statusa pitaju radi li se o krivotvorinama. Cijene istih tih vrećica u trgovinama su 20, 40 i 80 kuna.

Podsjetimo, kako je najavljeno iz Gradske uprave, zagrebačka kućanstva će za uslugu odvoza otpada od 1. listopada primati račune od 45 kuna mjesečno, što je fiksni dio cijene za tu uslugu, dok će drugi dio plaćati preko kupnje “ZG vrećica” koje ovisno o litraži, koštaju dvije, četiri i osam kuna.

Specijalne vrećice trebale bi biti dostupne na više od 500 prodajnih mjesta u gradu, uključujući trgovine, trgovačke centre, kioske, poslovnice Zagrebačkog holdinga…, a bit će volumena 10 litara, 20 litara i 40 litara. Građani će ih nabavljati po cijeni od 20, 40, 80 kuna za deset komada.

Posljednjih dana, međutim, čuje se informacija kako Grad nije zaštitio dizajn svojih vrećica, zbog čega su se navodno pojavile kopije, koje su jeftinije.

https://twitter.com/MoMoniMonique/status/1573719147414016008?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1573719147414016008%7Ctwgr%5Ed0af5c5badb9dd3678cf878c626dc5ce0aae6680%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.telegram.hr%2Fpolitika-kriminal%2Fzagrepcani-odsad-moraju-kupovati-skupe-zg-vrecice-za-smece-ali-vec-su-krenule-kopije-petek-ovo-se-pojavilo-na-placu%2F

Stoga je SDP-ov vijećnik u gradskoj skupštini Renato Petek objavio fotografiju za koju tvrdi da je snimljena na jednoj od zagrebačkih tržnica. Jeftinije su od službenih: paket od 10 litara je 15 kuna, onaj od 20 je 25 kuna, a najveći od 40 litara je 40 kuna. Uz to istaknute su i cijene u eurima.

Stigla reakcija iz Grada, evo što kažu

Za portal Zagreb.info iz Grada su potvrdili kako su zaštitili dizajn vrećica te kako u tom pogledu nije bilo problema.

“Industrijskim dizajnom kao pravom intelektualnog vlasništva štite se vanjska obilježja određenog proizvoda ili nekog njegovog dijela (dakle, ne proizvod kao takav, njegove tehničke funkcije ili pak distinktivne sposobnosti), a koja vanjska obilježja su vidljiva pri njegovoj namjenskoj uporabi od strane krajnjeg korisnika.

Zagrebački holding d.o.o. je kao nositelj dizajna zaštitio dizajn za sve tri litraže novih, plavih vrećica za miješani komunalni otpad (10 l, 20 l i 40 l). Prijavljeni dizajni smatraju se zaštićenima s datumom registracije – 02. rujna 2022. Ukoliko su navodi točni, radi se o ozbiljnom kršenju zakona Republike Hrvatske te ćemo u zaštiti intelektualnog vlasništva i interesa ZGH-a koristiti sva raspoloživa pravna sredstva”, stoji u odgovoru Grada Zagreba.

Nove plave ZG vrećice našle se na crnom tržištu; Holding najavio pravne postupke

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.