Nove plave ZG vrećice našle se na crnom tržištu; Holding najavio pravne postupke

Renato Petek na svojoj Facebook stranici objavio je sliku koja prikazuje nove vrećice za smeće koje će koristiti Zagrepčani za miješani otpad, a koje se prodaju na tržnici po nižim cijenama nego u trgovinama.

 

Cijene ZG vrećica u trgovinama su 20, 40 i 80 kuna.

Petek je za Index rekao kako je fotografiju dobio od prijatelja i da je snimljena na tržnici u širem centru grada. Naglasio je da postoji i mogućnost da su neke vrećice ukradene ili da je pak riječ o falsifikatu. Izjavio je da je čuo kako su na Jakuševcu nekim građanima besplatno dijeljene ZG vrećice i da postoji mogućnost preprodaje.

Na području mjesnih odbora Hrelić i Jakuševec za vikend su doista podijeljene besplatne ZG vrećice za razdoblje od sljedećih 6 mjeseci.

“Razlog je blizina odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec, što utječe na kvalitetu života ljudi iz tog područja, zbog čega su stanovnici tih naselja već niz godina oslobođeni obveze plaćanja usluge odvoza otpada, do zatvaranja spomenutog odlagališta. Vrećice će se dijeliti radi usklađivanja s novom Odlukom o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada”, stoji na službenim stranicama Grada Zagreba.

Holding najavio zaštitu intelektualnog vlasništva i interesa ZGH

Na upit o tome znaju li da se vrećice prodaju na tržnici po nižoj cijeni nego u trgovačkim lancima odgovorili su da: “Ukoliko su navodi točni, radi se o ozbiljnom kršenju zakona Republike Hrvatske te ćemo u zaštiti intelektualnog vlasništva i interesa ZGH-a koristiti sva raspoloživa pravna sredstva”.

Mogu li vrećice biti zaštićene kod Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo?

“Industrijskim dizajnom kao pravom intelektualnog vlasništva štite se vanjska obilježja određenog proizvoda ili nekog njegovog dijela (dakle, ne proizvod kao takav, njegove tehničke funkcije ili pak distinktivne sposobnosti), a koja vanjska obilježja su vidljiva pri njegovoj namjenskoj uporabi od strane krajnjeg korisnika”, odgovorili su iz Holdinga za Index. Napomenuli su kako su zaštitili dizajn za sve tri litraže novih, plavih vrećica za miješani komunalni otpad (10 l, 20 l i 40 l) te da se prijavljeni dizajni smatraju zaštićenima s datumom registracije – 02. rujna 2022.

Crno tržište vrećica?

Ako su se doista pojavile ZG vrećice na crnom tržištu, to bi bio tek jedan u nizu problema koji prate novi sustav odvoza smeća koji je uveo gradonačelnik Tomislav Tomašević a već se dio građana buni zbog poskupljenja, dio zbog boksova za smeće, dok mnogi i ne znaju kako i gdje što razvrstavati.

Po novom sustavu građani plaćaju mjesečnu fiksnu cijenu od 45 kuna plus koliko vrećica za mješoviti otpad potroše.

VEĆ SU KRENULE KOPIJE Renato Petek objavio sliku vrećica sa zagrebačkih tržnica: “Kažu, ide k’o halva”

Komentiraj