Recite DA! morskim specijalitetima zadarske regije

Autor:

TZ Zadarske županija

U Zadarskoj županiji otkrijte užitke koje ćete dugo pamtiti – plodove mora i vrhunsku bijelu, ali i plavu ribu, zbog koje će vam srce biti jako zahvalno

Zadarska je županija, kad je riječ o gastronomiji, tipičan predstavnik Dalmacije i Mediterana, najzdravije kuhinje na svijetu uvrštene u UNESCO-ov popis nematerijalne baštine. I u Zadarskoj županiji kao i na cijelom Mediteranu, riba, vino i maslinovo ulje čine “sveto trojstvo” prehrane. Iako vam ova regija zasigurno može ponuditi i puno više od toga, ako je o morskim delicijama riječ, otkrijte u Zadarskoj županiji užitke koje ćete dugo pamtiti. Naime, ukusnih jela s plodovima mora na ovom području ne manjka, od onih najjednostavnijih, spremljenih na lešo do onih zahtjevnijih koja traže više iskustva i vještine u pripremanju. Ljepota jednostavnosti pripreme na lešo najbolje se može okusiti u jelima sa svježom bijelom prvoklasnom ribom, skuhanom u slanoj vodi i maslinovom ulju. Taj najzdraviji oblik pripreme učinit će da se nakon obroka osjećate i siti i lagani.

 Ali nećete požaliti ako oradu, brancina, kovača ili zubaca probate spremljenog na gradele. Tako se vrlo često sprema i plava riba – srdela, skuša, inćun ili tuna, koja zbog poželjnih masnih kiselina pruža silne blagodati za zdravlje, osobito srca i krvnih žila. Pa ukoliko se nađete u Zadarskoj županiji, slijedite miris pečene ribe i svakako probajte pokoju plavu ribu i vaše će vam srce biti jako zahvalno.

Okusite hobotnicu pod pekom, a nadaleko poznate novigradske dagnje probajte na buzaru, u umaku punom slasti i karakterističnog mirisa koji trenutačno poziva za stol. FOTO: Jacque Cirijak, Maja Danica Pecanic

 Istinski sladokusci jednostavno moraju probati crni rižot od sipe, deliciju koja u sebi nosi sve čarobne okuse mora. Nadaleko poznate izvrsne Novigradske dagnje probajte na buzaru, u umaku punom slasti i karakterističnog mirisa koji trenutačno izaziva glad i poziva za stol. Buzara je također način na koji se spremaju škampi, jelo koje predstavlja vrhunski gastronomski doživljaj i festival je za sva osjetila. Ljubitelji pržene hrane svakako trebaju probati prženu sitnu plavu ribu ili jadransku lignju, najukusnijeg i najtraženijeg glavonošca. Ništa manje tražena hobotnica najčešće se jede odnosno priprema na salatu ili pod pekom.

 Jedno od obožavanih morskih jela u Zadarskoj županiji je brudet, jelo od više vrsta ribe koje se sprema na stotine načina no zasigurno je najpoznatiji kaljski brudet koji se kuha isključivo od ugora i s krumpirima i to na otvorenoj živoj vatri, a priprema se u najribarskijem mjestu Kali. No, vi ga možete probati i u lokalnoj konobi ili taverni. Uz pripremu svih morskih delicija nezaobilazno je kvalitetno maslinovo ulje, “zeleno zlato” kojim Zadarska županija obiluje i oduševljava sve znalce, a ukusna jela obavezno prate i brojna nagrađivana vina koja ovu regiju svrstavaju u svjetski vinski vrh.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.