Reakcije na Vladine mjere: “Izgledaju kao da su skupljene s ‘koca i konopca'”

Autor:

11.05.2022., Zagreb - Na konferenciji za medije vise klubova zastupnika odrzanoj u Saboru o temi "Zakon o medicinskom postupku prekida trudnoce" govorili su zastupnici Sabina Glasovac, Anka Mrak Taritas, Kreso Beljak, Katarina Nemet, Ivana Posavec Krivec, Dalija Oreskovic i Ursa Raukar.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković na sjednici je Vlade u četvrtak predstavio paket mjera za ublažavanje udara zbog rasta cijena energenata. Paket mjera odnosi se i na građane i na poduzeća. Paket mjera obuhvaća cijene struje i plina i limitira rast cijena određenih proizvoda.

Na Vladine mjere stižu reakcije.

Anka Mrak Taritaš: ‘Mjere izgledaju kao da su skupljene s ‘koca i konopca”

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš izjavila je da Vladine mjere izgledaju kao da su skupljene s ‘koca i konopca’.

“Svega pomalo, a ništa zapravo ni za koga. Bilo bi puno bolje da se pogledalo što rade ostali i ciljano prepisalo ono što je najbolje za naše građane. Najgore će, kao i uvijek, čini se proći poduzetnici i svi oni koji rade i imaju koliko-toliko pristojnu plaću koju sada ova poskupljenja ozbiljno nagrizaju. Dakle, sve opet preko leđa srednjeg sloja, koji jedva da i postoji više u Hrvatskoj, i malih i srednjih poduzetnika, za koje Vlada još uvijek nema rješenja kad je u pitanju enormno poskupljenje industrijske cijene plina”, rekla je.

Dodala je da Vlada nije iskoristila priliku ni za ozbiljnije poticanje energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije, posebno solarnih ploča, što je, kaže, u ovoj situaciji izuzetno važno. “Da bi ikakvi poticaji imali smisla, za početak papirologija i postupci moraju biti svedeni na minimum, a to je s ovom Vladom, vidjeli smo dosad puno puta, posebno u obnovi, uvijek problem. Također, da bi se građani i poduzetnici odlučili na takav korak, posebno u trenu kad inflacija divlja i očekujemo recesiju, i poticaji moraju biti puno sustavniji i konkretniji. Ovo što Vlada predlaže nije ni blizu dovoljno”, poručila je.

Sabina Glasovac: ‘Dobro jutro, Vlado!’

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac, komentirajući Vladine mjere, rekla je: “Dobro jutro, Vlado! Vlada nam se probudila. Moram pohvaliti sve što ide u korist naših građana i ovo je puno bolji paket mjera nego onaj prvi, ali ima određene nedostatke”.

“Pozitivno je što će se inflatorno profiterstvo velikih kompanija koje u cijeloj krizi posluju s dobiti više stotina posto nego što su bile prije krize, to pozdravljamo, jer smo i mi to predlagali”, rekla je Glasovac, dodavši da se radi mahom o energetskim kompanijama i – državi, koja je uprihodovala 19 posto više od poreza.

Hajduković: ‘Pitanje je kakvog će efekta dati te mjere’

Domagoj Hajduković, saborski zastupnik Socijaldemokrata poručio je da oni kao Socijaldemokrati pozdravljaju svaku mjeru koja će olakšati građanima.

“Istovremeno sam i malo skeptičan, jer vidjet ćemo kako će se te mjere provoditi. Sjetimo se covid krize, isto smo imali mjere pa su od njih najviše profitirali veliki. Pitanje je kakvog će efekta dati te mjere”, rekao je Hajduković.

“Mi smo o ograničavanju cijena govorili još početkom godine. Tada to nije igralo”, istaknuo je i dodao da je paket mjera trebao biti donesen puno ranije.

“Vlada je prvi set mjera trebala donijeti još prije godišnjih odmora, negdje u srpnju, a onda da su dodatne mjere trebali donositi nakon praćenja situacije na tržištu. Neke su se mjere mogle predvidjeti, cijene hrane i cijene energenata itekako su se mogle predvidjeti. Reakcija je zakašnjela, ali i bilo kakva reakcija je bolja nego nikakva”, rekao je za N1.

“Mali i srednji poduzetnici neće moći podnijeti teret krize”, rekao je Hajduković, i ako se njima ne pomogne, prijeti im propast. “To je jedan krug i moramo jako dobro odvagati kako pomoći, jer moramo pomoći svima i ako pretegne samo jedna ili druga strana, to će se isto tako odraziti”, rekao je.

Komentirao je i mjere za poljoprivrednike. “Neke mjere su čisti PR. Sve se svode na jako dobru promociju i da, pomoći će se nekima, ali ne vjerujem da će se pomoći onima kojima najviše treba, poput OPG-a”, rekao je Hajduković.

“Jedan dio mjera Vlade očito je PR pokušaj i mjere koje su se prije trebale donijeti, a sad ih se predstavlja kao mjere za spas gospodarstva”, zaključio je Hajduković.

Plenković objavio cijene struje za građane i firme. Vlada je ograničila cijene hrane

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.