Plenković objavio cijene struje za građane i firme. Vlada je ograničila cijene hrane

Autor:

25.08.2022., Zagreb - U Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici odrzana je 143. sjednica Vlade na kojoj je, uz ostalo, raspravljano o odlukama o donosenju Programa potpore poljoprovrednim proizvodjacima. Andrej Plenkovic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

U četvrtak u 11 sati održava se sjednica Vlade na kojoj će premijer Andrej Plenković predstaviti paket mjera za ublažavanje udara rasta cijena energenata.

Taj će paket mjera, kako je ranije najavljivao premijer, “biti pravedan, snažan i sveobuhvatan, obuhvaćati će cijene struje i plina, te limitirati rast cijena određenih proizvoda.”

Plenković je na početku sjednice najoštrije osudio nedavni slučaj ubojstva žene u Novskoj.

“Taj fenomen nasilja je jako teško iskorijeniti, ali nadam se da ćemo u dijalogu s predstavnicima civilnog sektora još više unaprijediti praksu svih tijela i institucija u lancu, jer ovo ruši same temelje društva”, rekao je Plenković.

“Današnja sjednica posvećena je jesenskom paketu mjera za zaštitu kućanstava i ekonomije od rasta cijena. Tome ćemo posvetiti čak prvih 20 točaka sjednice vlade”, rekao je Plenković.

“Idemo za jednom snažnom intervencijom, kao što smo to uvijek činili do sada na dobrobit Hrvatske i naših građana”, dodao je.

“Nalazimo se u vremenu globalnih poremećaja. Brojni su uzroci energetske krize i rasta cijena. Glavni razlog je ruska agresija na Ukrajinu, koja je trajno narušila i odnose Rusije i Zapada. Pritom klimatske promjene, suše i poplave, doprinose poskupljenju energenata. Uz to, Kina je značajno usporila proizvodnju zbog pandemije covida”, rekao je premijer.

Plenković pokazuje prezentaciju u kojoj se na grafovima vide porast cijena nafte, plina i struje. “To je svijet u kojem živimo i u kojoj djelujemo kao društvo i gospodarstvo”, rekao je Plenković, pa govorio o mjerama koje je vlada ranije poduzela kako bi ograničila cijene plina.

“Koji je odgovor vlade? Snažan, sveobuhvatan i pravedan. Mora očuvati standard građana, održi funkcioniranje institucija i da zadržimo snažan rast gospodarstva”, rekao je Plenković uoči predstavljanja novih mjera.

“Važno je da rast na razini cijele godine bude iznad predviđanja i očekivanja. Pravednost je bitna jer je usmjeren najviše na one koje pogađa rast cijena i kojima je pomoć najpotrebnija. Mi ovdje redistribuiramo ovo što nam je na raspolaganju. Ovo je kriza bez presedana”, rekao je Plenković.

“Osim kućanstava mjere ciljaju i na javni i civilni sektor, ali i na gospodarstvo. Oni koji rade na tržištu i plaćaju poreze, kojima je kriza utjecala na troškove, nismo zaboravili na njih. Brinemo i o ranjivim skupinama za koje smo napravili poseban paket. Ne zaboravljamo ni dugoročni smjer, a to je naznaka kamo idemo, a to je ubrzana tranzicija na obnovljive izvore energije. To rade sva društva koja gledaju unaprijed”, rekao je Plenković.

“Prvi dio paketa je ublažavanje rasta cijena energije. Koncentrirali smo se na električnu energiju. Kad je riječ o kućanstvima, idemo na ograničene cijene struje. Ta mjera je fiksirana na razdoblje od 1. listopada do 1. ožujka i pokriva jesensko-zimski period”, rekao je.

“Tko bude trošio manje, plaćat će nizu cijenu. Oni koji potroše više, idu u viši cjenovni razred”, rekao je Plenković.

“Smatramo da u ovakvim okolnostima niz subjekata ne možemo tretirati kao gospodarske subjekte. To su škole, bolnice, vjerske zajednice, gradovi, općine, komunalna poduzeća, vrtići, koji imaju drugu svrhu. Njima smo osigurali univerzalnu struju, koja je malo više od cijene za kućanstva”, rekao je premijer.

Najavio je i nove cijene struje za poduzetnike, odnosno firme, koje je vlada podijelila u tri kategorije, ovisno o potrošnji.

“Što se tiče cijene plina, cijene za kućanstva fiksirane su do 1. travnja 2023. godine, dakle građani mogu ostati mirni. Da nismo donijeli mjere prošle godine, imali bi velik rast cijena plina”, rekao je Plenković.

“Kad je riječ o poduzećima, kad smo shvatili što se događa sa tržištima i nerealno visok rast cijena zbog ovih okolnosti, postoji niz zemalja da se na razini EU poduzmu zajedničke mjere kojima bismo obuzdali rast cijena plina. Ministar Filipović danas ide na sastanak u Bruxelles gdje ćemo se zalagati za cjelovito i zajedničko rješenje. Nije realno očekivati da će ijedna država to sama za sebe riješiti bez ulaženja u financijski ofsajd”, rekao je Plenković.

“Hrvatska će moći pridonijeti tu dosta sa svojom infrastrukturom, od plinovoda i naftovoda i terminala za ukapljeni plin”, rekao je premijer.

“Oni koji su u sustavu toplinske energije, neće im se mijenjati cijena grijanja praktički do kraja sezone grijanja”, rekao je Plenković.

Ograničava se i cijena drva kojeg ljudi koriste za ogrjev, te ukapljenog naftnog plina (propan butan).

Plenković potom govori o fiksiranja cijena pojedinih prehrambenih proizvoda. Predstavio je i mjere za socijalno ugrožene, a najavio je i jednokratan energetski dodatak za umirovljenike.

“Nismo zaboravili ni obitelji s djecom i zato ćemo uz sve postojeće mjere ići i za isplatom posebnog novčanog primanja po korisniku, ovisno o broju djece u obitelji”, rekao je Plenković i najavio veće stipendije za studente, potpore studentskim centrima te povećanje neoporezivog dijela studentskih primitaka.

Najavljene su i potpore poljoprivrednicima, kao i pomoć poduzetnicima koje se odnosi na porezno rasterećenje, odnosno rast neoporezivih primitaka zaposlenih.

“Paket će zaštititi građane, cijeli javni i nevladin sektor, zaštiti će i hrvatske firme. Nitko nije ostavljen po strani. Omogućit ćemo mirnu i predvidljivu jesen i zimu. Svi će znati kakvi će im biti troškovi u ovim globalnim uvjetima. Osigurat ćemo funkcioniranje javnih institucija i ustanova, zaštitit ćemo gospodarstvo i radimo na energetskoj neovisnosti Hrvatske”, rekao je Plenković.

“Uz to šaljemo i poruku o potrebi za štednjom energije, svi se trebaju držati preporuka koje smo donijeli u srpnju. To se odnosi i na građane i na gospodarstvo i ostale aktere”, poručio je.

“Predložit ćemo Saboru poseban porez na dobit zbog pravedne raspodjele tereta krize. Želimo oporezovati ona poduzeća čija dobit je posebno narasla u okvirima krize. S ovako snažnim paketima svatko mora dati doprinos, prekomjerna dobit nije primjerena ovim okolnostima”, rekao je Plenković.

“Ovaj paket je težak skoro 21 milijardu kuna. Ponašamo se u skladu s politikom uravnotežene politike. Želimo ostati u razini predviđanja i što se tiče proračuna, kreditnog rejtinga. Naš smjer je bio smanjenje javni dug, doći u suficit, ući u eurozonu i Schengen za nekoliko mjeseci. Time Hrvatsku pozicioniramo među samo 15 zemalja koje su u EU, NATO-u, Schengenu i eurozoni. To može napraviti samo snažna država, koja je zaštićena svojim položajem u europskoj obitelji”, zaključio je Plenković.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.