REAGIRAO DORH Istraga nakon molitvenog okupljanja ispred Vukovarske bolnice

Davor Javorovic/PIXSELL

Vukovarsko Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo je u četvrtak izvide vezano za slučaj okupljanja molitvene inicijative ispred Opće županijske bolnice Vukovar, kako bi utvrdilo elemente mogućih kaznenih djela za koje se progoni po službenoj dužnosti.

Tužitelistvo ne navodi o kakvim je mogućim kršenjima zakona riječ, odnosno što će istražiti.

Članovi Molitvene inicijative “40 dana za život” okupili su se u srijedu ispred vukovarske Opće bolnice u “molitvi sa spas nerođene djece”, odgovarajući tako na poziv koji je objavljen na facebook profilu vukovarske podružnice, a u kojem se najavljuje dolazak trudnice iz obližnjeg mjesta u Vukovar na pobačaj.

Obnašateljica dužnosti ravnatelja vukovarske bolnice Vesna Bosanac izjavila je kako je potrebno  poštovati zakon o pravima zaštite pacijenata. Rekla je također da su molitelji bili izvan bolničkoga kruga, dok je upravu bolnice zadužila da provjere je li bilo ugrožavanja diskrecije i prava pacijenata.(Hina)

Na cijelu situaciju reagirala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić.

Kazala je kako je već zaprimila više pritužbi o postupanju te molitvene inicijative. Istaknula je kako se na ovaj slučaj može primijeniti nekoliko zakonskih odredbi.

Neki od njih su da svaka žena ima pravo slobodno odlučivati o svojem seksualnom i reproduktivnom zdravlju, što uključuje i pravo na slobodno odlučivanje o broju djece. U skladu s time, ima i pravo na prekid trudnoće. Podsjetila je na članak 11. Zakona o javnom okupljanju, koji ističe da se ‘mirno okupljanje i javni prosvjed ne smije održavati u blizini bolnica na način da ometa pristup vozilima hitne pomoći i remeti mir bolesnicima.’

Također, naglašava i Zakon o zaštiti prava pacijenata, koji kaže da ženama mora biti osigurano pravo na fizički i mentalni integritet te zaštita osobnosti, uključujući poštivanje njihove privatnosti, svjetonazora te moralnih i vjerskih uvjerenja.

Ljubičić je podsjetila i na UN-ove Konvencije o uklanjanju diskriminacije, te rezoluciju Vijeća Europe “Žene i religija u Europi“. Najavila je kako će se pokrenutispitni postupak i od Opće županijske bolnice Vukovar zatražiti izvješće, a Ministarstvu uipraveuputit će preporuku da izradi naputak o postupanju zdravstvenih ustanova prema aktivističkim inicijativama unutar i u okolici prostora zdravstvenih ustanova.

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]