Događaji na summitu G 7 zbližili su Europsku uniju, rekao je u ponedjeljak njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier.

Napustivši ranije summit u Kanadi, američki predsjednik Donald Trump rekao je da povlači potporu zajedničkoj deklaraciji skupine, čime je potopio krhki konsenzus o trgovinskom sporu između Washingtona i njegovih ključnih saveznika.

Razilaženje na summitu G7 “zbližilo je Europsku uniju. Važno je da pokažemo jedinstvo na svim razinama”, rekao je Altmaier stigavši na sastanak ministara EU-a u Luksemburgu.

Činjenica da je američki predsjednik Donald Trump povukao podršku zajedničkom priopćenju čelnika skupine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7 otrežnjuje i deprimira, kazala je u nedjelju navečer njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Teško je, deprimirajuće ovaj put,  ali to nije kraj” skupine G7, kazala je njemačka kancelarka u rijetkom intervjuu za javnu televiziju ARD.

“Ne želim da dalje zaoštravamo naš govor”, dodala je Merkel, naglasivši da je izraz “deprimirajuće” sam po sebi snažan kada je ona u pitanju, ironično se referirajući na svoje tradicionalno smirene javne nastupe.

Američki predsjednik napustio je skup ranije kako bi otputovao u Singapur gdje će se sastati sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom.

Komentiraj