Raste broj mrtvih u sukobima prosvjednika i policije u Bagdadu

Petnaest je osoba izgubilo život u sukobima iračkih sigurnosnih snaga i prosvjednika u četvrti istočnog Bagdada tijekom noći tako da se se broj poginulih nakon gotovo tjedan dana nasilja povećao na 110, rekli su policija i liječnici u ponedjeljak.

Vojska je rekla rano u ponedjeljak da se povlači iz bagdadske četvrti Sadr City te su predali policiji nadležnost nad tim područjem kako bi smanjili intenzitet sukoba.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u telefonskom razgovoru iračkom premijeru Adelu Abdulu Mahdiju da vjeruje iračkim snagama te da podržava iračku vladu u njenim naporima za uspostavljanje sigurnosti.

Abdul Mahdi je kazao da se život vratio u noramlu, navodi se u priopćenju iz ureda iračkog predsjednika.

Nasilni prosvjedi izbili su u Bagdadu u utorak zbog nezaposlenosti, loših javnih usluga i endemske korupcije.

Nemiri su se proširili na na nekoliko, većinski šijitskih, južnih gradova.

Policija je pucala na prosvjednike od prvog dana prosvjeda te je do sada, prema Reutersovoj procjeni utemeljenoj na izvješćima policije i liječnika, ubijeno najmanje 110 ljudi.

Ministar unutarnjih poslova je rekao da su ubijene 104 osobe te da ih je preko 6 tisuća ozlijeđeno.

Dodao je kako je ubijeno 8 pripadnika sigurnosnih snaga.

Nakon eliminacije Islamske države u Iraku 2017. ovo su najsmrtonosniji prosvjedi i najveći izazov iračkoj vojsci i policiji.

Uzdrmana Mahdijeva vlada pristala je povećati sredstva za subvencionirano stanovanje siromašnima.

Vlada će uspostaviti program obuke za 150.000 nezaposlenih Iračana i onim uspješnima dati zajmove za pokretanje malih i srednjih poduzeća, rekao je irački premijer.

Iračke su vlasti rekle da će istražiti koji su pripadnici sigurnosnih snaga prekoračili ovlasti, izvijestila je državna televizija u ponedjeljak.

Ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi da vladine snage nisu pucale na prosvjednike.

Komentiraj