Putovnica i potpis umjetnika kavu pretvaraju u crni nektar

Na kulinarskom masterclassu u Zagrebu na temu „Kava i čokolada“ nastupili su Vedran Petranović, chef u restoranu Dubravkin put i Domagoj Trusić Hug&Punch edukator i jedini autorizirani trener za specialty kavu u regiji po Specialty Coffee Association licenci, najvišem standardu u proizvodnji i pripremi ove vrste kave. Masterclass je organizirala udruga JRE Hrvatska – Jeunes Restaurateurs d´Europe

Domagoj Trusić predstavio je kulturu ispijanja specialty kave koja pruža jedan sasvim drugačiji gastronomski užitak od uobičajenog i omogućuje ugostiteljima jedinstvenu diferencijaciju na tržištu. To je kava s putovnicom i potpisom umjetnika koju itekako prepoznaju ljubitelji crnog nektra diljem svijeta.

“Ova je kava puno više od trenda jer predstavlja pokret koji promiče vrijednosti održivosti, transparentnosti, inkluzivnosti, znanja i zajedništva. Uzgaja se na malim plantažama, proizvodi u manjim količinama, a termički se obrađuje s naglaskom na dozrijevanju kave kako bi se postigle poželjne arome i osigurala visoka kakvoća koja se očituje u samoj šalici. Uživatelji u specialty kavi posebno vrednuju stvaranje suodnosa s osobom, educiranim baristom, koji priprema kavu honorirajući porijeklo određenog brenda, širokog spektra aroma, ali i cjelokupan value chain”. rekao je za Nacional.hr Domagoj Trusić.

 Za Nacional.hr Trusić je ispričao jednu posve novu priču u kavi.

Za kulinarski masterclass Trusić je prezentirao pripremu specialty kave Chemex, filter metodom. „Ovo je nježan, pitki ekstrakt kave koji ostavlja prostor za kušanje i diferenciranje aroma kao u vinu. Kompleksne kiseline prisutne u kavi mogu u šalicu donijeti arome od agruma preko meda do tamne čokolade.“, istaknuo je Trusić. Napomenuo je kako se, uz poštivanje tradicije ispijanja espressa u ugostiteljskim objektima, filter metoda u visokoj gastronomiji pokazuje prigodnija i elegantnija, pa čak i praktičnija. Čak 70% ispijene kave na svijetu priprema se filter metodom, što svjedoči o važnosti ove metode. Vrhunski pripremljenu kavu filter metodom možete prepoznati po bistroj boji s crvenkastim odsjajem, uz, naravno, snažne arome. 

 

Komentiraj