Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da Rusija nije “definitivno” odustala od Južnog toka ili plinovoda kroz Tursku, ali od Europe treba dobiti jasan stav o tim projektima.

Putin je to izjavio nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom koji je rekao kako nema zakonskih prepreka da ruske tvrtke sudjeluju u iskorištavanju plinskih polja uz izraelsku obalu.

“Postoje određene političke teškoće s Turskom, to je dobro poznato. No nismo nepovratno otkazali nijedan od tih projekata, ni Južni tok ni TurkStream”, rekao je Putin.

Rusija je zamrznula pregovore o TurkStreamu čiji je cilj povećanje izvoza ruskog prirodnog plina u južnu Europu preko Turske, nakon što je turski zrakoplov u studenom prošle godine srušio ruski lovac Suhoj 24 blizu sirijsko-turske granice.

Moskva je 2014. stavila u stranu i Južni tok, koji bi također južnu Europu opskrbljivao ruskim plinom, zbog primjedbi Europske unije da se njime krše pravila o konkurentnosti.

Sukob između Bruxellesa i Moskve oko Južnog toga uslijedio je nakon što je Rusija pripojila ukrajinski poluotok Krim, a Zapad uveo sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.

Komentiraj