Putin i Biden dogovorili produljenje sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja

Rusija i Sjedinjene Američke Države postigle su dogovor o produljenju Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja Novi START, priopćio je u utorak Kremlj, potez kojim se čuva posljednji važeći sporazum te vrste između dvije najveće svjetske nuklearne sile.

Novi START, koji je potpisan 2010. i istječe 5. veljače, ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava, raketa i bombardera koje Rusija i SAD mogu rasporediti.

Kremlj je tu informaciju objavio u priopćenju o tome da su ruski i američki predsjednik Vladimir Putin i Joe Biden razgovarali prvi put otkako je Biden stupio na dužnost prošlog tjedna.

Moskva i Washington nisu uspjeli dogovoriti produljenje sporazuma za vrijeme bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, čija je administracija htjela postaviti uvjete koje je Moskva odbila.

“Produljenje je u interesu obje zemlje, ali i cijelog svijeta”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Novi START potpisan je 2010. godine i smatra se temeljem globalne kontrole naoružanja.

Vojni stručnjaci su ranije upozoravali da bi se, kada ne bi došlo do produljenja Novog START-a, mogla razbuktati potencijalna utrka u naoružanju kao i napetosti između Moskve i Washingtona.

Kremlj u priopćenju navodi da je Putin rekao Bidenu da će normalizacija odnosa između Moskve i Washingtona biti u interesu obje zemlje.

Dvojica čelnika su razgovarala i o američkoj odluci da izađe iz sporazuma Otvoreno nebo donesenoj tijekom Trumpova mandata, kao i o iranskom nuklearnom programu i sukobu u Ukrajini.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je u Washingtonu je da je Biden izrazio zabrinutost Putinu zbog ruskih aktivnosti, uključujući odnos prema uhićenom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom.

Istodovremeno, Biden nastoji popraviti i zategnuto savezništvo između SAD-a i Europe te je u telefonskom pozivu glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu naglasio da će se Washington pridržavati povelje NATO-a i odredbi o zajedničkoj obrani članica tog saveza.

Komentiraj