Rat protiv terorističkih skupina u Siriji gotovo je završen, rekao je u srijedu Vladimir Putin otvarajući u Sočiju sastanak s kolegama iz Irana i Turske i ustvrdio da “istinska šansa” za okončanje rata postoji, ali zahtijeva ustupke svih strana.

“Vojne akcije velikih razmjera protiv terorističkih skupina u Siriji privode se kraju”, rekao je Putin iranskome predsjedniku Hasanu Rohaniju i turskom Recepu Tayyipu Erdoganu na sastanku u Sočiju posvećenom mirovnom procesu u Siriji.

Rusija, Turska i Iran pomogli su Siriji održati stabilnost i izbjegnut je scenarij u kojem bi se ta država našla u rukama međunarodnih terorista što bi bila “humanitarna katastrofa”, rekao je Putin, a prenijela agencija dpa.

“Pojavila se istinska šansa za okončanje tog građanskog rata koji traje godinama”, rekao je Putin, nekoliko dana prije sastanka u Ženevi gdje će se pod okriljem UN-a održati novi krug mirovnih pregovora o Siriji, prenosi agencija AFP.

Uključenje Rusije 2015. u rat u Siriji gdje je zračnim napadima ciljala terorističke skupine, bila je prekretnica u ratu u kojem je ubijeno više od 330.000 ljudi, a milijuni su izbjegli i raseljeni u šest godina.

Kao glavni saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada Rusija je pomogla da se velik dio sirijskog teritorija koji su držali Asadovi protivnici, ali i džihadisti, vrati pod nadzor sirijskog režima.

“Zahvaljujući naporima Rusije, Irana i Turske, izbjegli smo komadanje Sirije, spriječili da se nađe u rukama međunarodnih terorista”, rekao je Putin.

Pozvao je čelnike da nastave pomagati kako bi se kroz cjelovit dugoročni program Sirija obnovila nakon “kolosalnih razaranja” u ratu početom 2011.

“Na sirijskom je narodu da odluči o svojoj budućnosti (…) Očito je da proces neće biti jednostavan i zahtijevat će kompromis i ustupke svih sudionika, uključujući sirijske vlade”, rekao je Putin.

Putin i Rohani podržavaju režim predsjednika Asada, a Turska sirijske pobunjenike, no unatoč tome tri zemlje potaknule su razgovore u Astani, glavnome gradu Kazahstana gdje su dogovorili četiri “zone deeskalacije sukoba” u Siriji. Time su smanjili napetosti u Siriji i za pregovaračkim stolom okupili predstavnike režima i  oporbe.

“Rezultati razgovora u Astani su važni, ali ne i dovoljni”, rekao je Erdogan. “Mislim da ćemo donijeti važne, presudne odluke”, rekao je, javlja Reuters.

Važno je da sve strane pridonesu postizanju političkog rješenja koje bi bilo prihvatljivo sirijskom narodu, rekao je Erdogan.

Iranski predsjednik rekao je da miješanje stranih sila u sukob mora prestati i da je prisutnost strane vojske prihvatljiva samo ako to zatraži sirijska vlada. Rohani nije izrijekom naveo na koje države misli da se trebaju povući. Sve je sada spremno za političko rješenje, rekao je Rohani.

Trojica šefova država trebaju posebice razgovarati o mogućem “Kongresu sirijskog nacionalnog dijaloga”, koji bi okupio predstavnike režima i oporbe. Ta je zamisao objavljena u listopadu, ali je odbacuje oporba.

Sudbina predsjednika al-Asada drugi je presudni kamen spoticanja, jer sirijski pobunjenici zahtijevaju njegov odlazak s vlasti, ali je on sada jači nego što je bio prije uključenja Rusije.

Putin je u ponedjeljak primio Asada u Sočiju. Suočena s danas čvršćim Asadom, sirijska oporba, vrlo razjedinjena, sada nastoji zbiti svoje redove. U srijedu su glavne frakcije počele razgovore u Rijadu u nazočnosti izaslanika UN-a za Siriju, Staffana de Misture, koji je najavio da će u četvrtak doputovati u Moskvu.

Komentiraj