PUSIĆ ‘Odluka o nastavku arbitraže je vrlo iznenađujuća i ne obvezuje Hrvatsku’

Patrik Macek/PIXSELL

Počasna predsjednica HNS-a i potpredsjednica Hrvatskoga sabora Vesna Pusić odluku o nastavku postupka arbitraže o granici između Hrvatske i Slovenije ocijenila je vrlo iznenađujućom s obzirom na to da se arbitraža ne može nastaviti između dva partnera od kojih jedan ne sudjeluje u njoj i ne obvezuje Hrvatsku.

Na temelju i zbog odluke Hrvatske da se povuče iz arbitraže, Hrvatsku ne obvezuje bilo kakva odluka Arbitražnoga suda, kao što nas ne obvezuje ni da postupamo u skladu s odlukom Arbitražnoga suda, stoji u priopćenju iz HNS-a.

“Hrvatska je i dalje spremna tražiti alternativne načine rješavanja spora oko granice, ali ova konkretna arbitraža za nas ne postoji, završena je i njezine odluke nas ne obvezuju“, ističe Pusić. Podsjeća da je Hrvatska svojedobno obavijestila međunarodnu arbitražu o svojoj odluci izlaska iz arbitražnoga postupka jer je Slovenija prekršila Sporazum.

“Kako i onda, tako i danas, smatramo da je kršenjem Sporazuma o arbitraži do te mjere kontaminiran materijal temeljem kojeg Arbitražni sud treba donijeti odluku da se arbitraža ne može nastaviti. O toj svojoj odluci Hrvatska je obavijestila sve nadležne institucije te je pokrenula postupak izlaska iz arbitraže“, zaključila je počasna predsjednica HNS-a Vesna Pusić.

Stalni arbitražni sud u Haagu priopćio je u četvrtak da će suci nastaviti postupak o spornim dijelovima kopnene i morske granice između dviju zemalja iako je Slovenija kršila sporazum, jer smatraju da to ne opravdava izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka niti utječe na sposobnost Suda da u sadašnjem sastavu nepristrano donese odluku.

Hrvatska se prošle godine povukla iz postupka nakon što su mediji objavili snimke o nedopuštenoj komunikaciji tadašnjeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca s dužnisnicom slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simonom Drenik. Sloveniji je predloženo da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora pred međunarodnim sudskim tijelom, no Slovenija je prijedlog odbila i tražila nastavak arbitraže.

Komentiraj