PUHOVSKOM SDP-OVA LISTA I NIJE NEŠTO Više nisu ni socijaldemokratska partija ni stranka, nego sljedba

Autor:

16.03.2024., Zagreb - U sredisnjici SDP-a odrzana je sjednica Glavnog odbora SDP-a na kojoj su se obratili Predja Grbin i predsjednik Zoran Milanovic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Koalicija Rijeke pravde koju predvodi SDP u četvrtak bi Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) trebala predati liste kandidata za parlamentarne izbore. Sastav lista objavljen je u ponedjeljak, nakon sastanka Glavnog odbora stranke. Sve koalicijske liste odreda će predvoditi kandidati SDP-a.

Redom, od 1. do 10. izborne jedinice to su – Arsen Bauk, Boris Lalovac, Siniša Hajdaš Dončić, Mišel Jakšić, Predrag Fred Matić, Mihael Zmajlović, Kristina Ikić Baniček, Peđa Grbin, Sabina Glasovac i Ranko Ostojić.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je u pitanju svojevrsna sljedba okupljena oko vođe, Zorana Milanovića. “To nam prije svega govori da je SDP odustao sam od sebe. Oni više nisu socijaldemokratska partija niti stranka, nego sljedba ljudi koja podržava vođu. Sada je samo pitanje mogu li postići u kampanji nekakvu socijaldemokratsku prepoznatljivost ili će se vrtjeti za programom spram migranata kakav ima Domovinski pokret, a koji je Milanović prije par dana iznio na Facebooku”, rekao jer Puhovski za N1.

Vjeruje da je Milanović izašao iz gabarita SDP-a, ponajprije svjetonazorskih, a i sam SDP je na istom putu. “Nigdje u Europi nije viđeno da socijaldemokratska stranka ide na izbore sa samo dvije kandidacijske liste koje nose žene, od ukupno deset. Nadalje, idu bez ikoga iz sindikata i bez ikoga iz nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima i sličnim sadržajima iz članka 3. Ustava. SDP je ostao vezan uz Milanovića, a on je otišao daleko udesno. Odatle slijedi to da je čitav niz stranačkih aktivista koji su mukotrpno šivali materijal temeljnih organizacija SDP-a ispao ne s lista, nego još iz kandidatura za liste. A pojavljuju se potpuno neobične pojave za koje ne znate tko su. A ako znate tko su, onda znate da nisu baš socijaldemokratski prononsirani”, dodao je.

Puhovski se pita što će ostati od SDP-a ako pobijede na izborima i dodaje da mu je čudno da u stranci sami sebi ne postavljaju isto pitanje. “Pogledajte, recimo, listu SDP-ove koalicije u 4. izbornoj jedini, tamo gdje je Osijek. Na prvih pet mjesta nema nikoga iz Osijeka. Nisu omogućili vidljivost osječkim SDP-ovcima koji su tamo blokirani u medijima. Imali bi šansu steći nekakvu vidljivost u kampanji, ali ništa od toga”, rekao je.

Puhovski je dodao da SDP nije pokušao učiniti nešto očito – ići s manjinskom listom u 12. izbornoj jedinici. “Mogli su dobiti dva mjesta na manjinskim listama, jedno srpsko i jedno na još nekoj od lista koju su mogli dogovoriti. Međutim, ništa ni od toga”, poručio je.

‘Dvije vrste kandidata – davatelji krvi i vampiri’

“Kod kandidatura za liste uvijek imate dvije vrste kandidata i kandidatkinja – davatelje krvi i vampire. One koji stranci daju i one koji sišu od nje. A u SDP-u mislim da je velika količina vampira”, istaknuo je Puhovski za N1.

Zaključno, smatra da je SDP mogao puno bolje sastaviti liste za ove izbore: “Barem izvana gledano, to izgleda tako. A kako je iznutra, mi to ne znamo. Ne znamo koliko su delikatni odnosi u pojedinim segmentima stranke i koga se sve mora nagraditi. Stvar je u tome da će im trebati dosta preko 40 osvojenih mandata da bi nešto napravili. HDZ ne može imati manje od 50, a može ići i prema 60, a ne vidim zasad kako SDP može ići prema 50″.

‘Jedna od najnečasnijih pojava na hrvatskoj javnoj sceni’

Podsjetimo, Milanović je Puhovskog početkom 2020. godine u više navrata oštro napao. Nazvao ga je očajnim analitičarom, koji je zadnjih godina ama baš sve pogrešno prorekao, te jednom od najnečasnijih pojava na hrvatskoj javnoj sceni.

O Puhovskom je Milanović, među ostalim, rekao: “O politici i moralu govori čovjek koji je 1972. godine bio svjedok optužbe na montiranom procesu zagrebačkim sveučilištarcima (I. Z. Čičku, D. Budiši i inima). Puhovski je aktivno doprinio tome da se skupina bezazlenih mladića i djevojaka utamniči na nekoliko godina i da nakon toga dva desetljeća žive kao građani drugog reda.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.