Puhovski o smjeni direktora HROTE-a: ‘Očito se radi o tome da je čovjek kukurikao i završit će u loncu’

Autor:

13.7.2023., Zagreb - 67. tematska sjednica Odbora za gospodarstvo odrzana je u dvorani Josipa Sokcevica, u Saboru. Na sjednicu su pozvani predstavnici Ministarstva gospodarstva i odrzivog razvoja, Hrvatske elektroprivrede d.d., PLINACRO-a d.o.o., Hrvatske energetske regulatorne agencije, Hrvatskog operatora trzista energije d.o.o.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je aktualne političke teme, s naglaskom na smjenu, odnosno, neprodužavanje mandata dosadašnjem šefu Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) Borisa Abramovića.

Riječ je o čovjeku koji je prvi upozoravao na nepravilnosti u poslovanju HEP-a iz kojih se rodila afera plin za cent. Na aferu je Abramović upozoravao i tijekom sjednice saborskog Odbora u srpnju kada je rekao da je HEP višak prodavao po cijeni od 14 eura, dok je taj isti plin kupio za čak 47 eura.

“Tu sigurno ima i elemenata političke poruke. Barem se postiglo to da se stvari rade po zakonu, što je za Hrvatsku neka vrsta napretka, da budem ciničan. Ali, da su malo pametniji, ostavili bi ga. Bolje ga je imati kod sebe pod kontrolom, ako dođe do procesa. Što je spomenula i Dalija Orešković. Dakle, to nije bio inteligentan potez. Starija administracija s više koruptivnog iskustva, kakvih ima u Europi koliko hoćete, to bi znala napraviti. Primjerice, britanska”, komentirao je Puhovski i nastavio:

“Ovdje se očito radi o tome da je čovjek kukurikao i završit će u loncu. Vjerojatnije, po mom sudu, da je pokajnik, a ne zviždač. No napravio je uslugu javnosti jer je uveo temu koja nije bila dovoljno potkrepljena kad se pojavila i zbog toga je doživio posljedice – ne talasaj prije izbora.”

Smijenjen direktor HROTE-a: Prvi je upozorio na viškove HEP-ova domaćeg plina!

Ivana Kekin (Možemo!) ima teoriju da je ovo s Abramovićem samo uvod u smjenu Frane Barbarića, koju premijer odgađa već tri mjeseca. Čak je i Državni inspektorat podigao kaznenu prijavu protiv njega zbog nespravne gradnje na Hvaru, što je zanimljivo jer je na čelu Inspektorata HDZ-ovac Andrija Mikulić. “Neće se premijer ni sad žuriti. Zanimljivo, odvjetnica koja je branila Barbarića oko te kuće, rekla je ono što se samo u Hrvatskoj može: ‘Interesantno je da se za samo 11 dana donijela odlulka o njemu, što je skandal’. To je dobra indikacija koliko loše stoje stvari. Ako ste pozvani na sud u roku 15 dana, to budi sumnju i tu vidimo raspad pravne kulture, što je strašno”, kazao je Puhovski.

Što se nemogućnosti pronalaska novog ravnatelja USKOK-a tiče, zbog toga što se nitko nije ni kandidarao, Puhovski je iznenađen. “Svugdje, pa i kod nas, ima luđaka koji bi se javili, ali ovdje nisu ni oni dovoljno ludi da se prijave. Ludnica je, očito, postala model društva jer se zna da se ništa ne može učiniti. Kad se zna, onda se očito i ne može ništa učiniti. Svi su bili nezadovoljni, ali nitko ga sad ne želi preuzeti kako bi ga reformirao”, rekao je Puhovski, piše N1.

Zašto je smijenjen Abramović? Plenković: “Zato što mu je istekao mandat!”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.