PUHOVSKI O NACIONALOVIM SNIMKAMA ‘Paranoja je profesionalna bolest političke klase’

Autor:

23.03.2017., Zagreb - Koalicija za REKOM odrzala je konferenciju za medije u Novinarskom domu zbog zabrinutosti u vezi blokade procesa suocavanja s prosloscu onih koji donose politicke odluke. Zarko Puhovski. rPhoto: Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Politički analitičar Žarko Puhovski na televiziji N1 komentirao je završnicu kampanje za parlamentarne izbore koji se održavaju u srijedu 17. travnja.

“U oštroj konkurenciji zadnjih kampanja zadnjih 30 godina, ova je bila s najmanje političkog sadržaja. Svugdje se u svijetu događa nešto što nazivamo personifikacija politike, da se bira između osoba, ne strategija, koncepcija ili svjetonazora”, izjavio je Puhovski pa se osvrnuo na sukob Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.

Uopće nismo imali rasprave. Milanović je ukinuo program. Plenković je išao u istom smjeru. A oporba se ponaša kao Iran, poslali smo 400 dronova na Izrael, doduše jedan je pogodio, ali velika je stvar da smo poslali 400 dronova. Oni su se time bavili, a ovi su kao Izrael rekli da mogu dalje kao dosad jer ih nisu pogodili, kaže Puhovski.

PUHOVSKI O IZBORNOJ PROMIDŽBI ‘Samo tri stranke imaju dobru kampanju. Drugi su negledljivi’

SDP i HDZ sličniji nego ikad prije

Jedina logična solucija bila bi njihova koalicija, ali su se toliko zakrvili da je to nemoguće. Dogodit će se da u srijedu ništa nećemo znati. Ono što hoću reći, najvjerojatnije će pravi cirkus početi u srijedu navečer, kad vidimo koliko kome nedostaje. Nije sasvim jasno hoće li sve manjine biti zajedno i koliko je moguće da Milanović spoji ljevicu i desnicu“, kaže.

Tako nešto tek treba vidjeti, a dok se čeka, svjedočili smo sukobu dvojice državnika i oko napada Irana na Izrael. Naime, jedan drugog su optuživali da nemaju sposobnosti za kvalitetnu vanjsku politiku.

“Čini mi se da je Milanović više u pravu. To doista nije naš rat, ali da rat u Ukrajini nije naš rat mi se čini pretjerano jer nam je bliže i utječe na nas. Tip igranja nesvrstanosti mi se čini sumnjivim. Između nas i Ukrajine je samo Mađarska, nismo toliko daleko. Na njegovoj sam strani u smislu da nisam za rat, ali nije da nas se ne tiče“, misli Puhovski.

PUHOVSKI ZA RADIO NACIONAL: U Saboru se lijepo živi. Ne možemo izbjeći šou u kampanji

‘Mediji ne mogu rušiti vlasti’

Aktualne su i Nacionalove snimke, gdje je netko snimao Plenkovića kako priča o Ivanu Penavi i medijima “koji su se urotili protiv njega”.

“Ideja da mediji ruše vlast je utoliko sumnjiva što i da se to dogodi, neka druga vlast mora doći. Opet će to biti političari, a ne mediji. I opet bi bila ista situacija, ne odmah, ali za otprilike šest mjeseci”, ističe Puhovski.

“S druge strane, paranoja je profesionalna bolest političke klase, bez toga ne mogu živjeti. A ovo što se događa je preslika onoga što se dogodilo Milanoviću dok je razgovarao s braniteljima u šatoru. Njega je to pogodilo, ali Plenkovića neće u smislu da bi gubio vlast“, kaže.

BAŠ NAKON POVEĆANIH PLAĆA ‘Datumom izbora Milanović je fantastično išao na ruku HDZ-u’

“Mislim da će se DP podijeliti, a HDZ će morati pronaći krivca za snimanje. Opet ćemo imati nekih 76 ili 77 mandata na razini većine i tu je Plenković spretniji. Milanović je slab i nesposoban za pregovore, što se pokazalo prije osam godina. Grbin je odličan, ali on nikoga ne predstavlja i tu je problem strane Rijeke pravde. Plenkovićeva strana imat će većinu u odnosu na Rijeke pravde, ali svi su se, više manje, javno zarekli da neće s njima. Osim manjinaca”, naglasio je Žarko Puhovski za N1.

PUHOVSKI BEZ RUKAVICA Milanović je mizogina ikona, Turudić je mala maca prema njemu

‘Jedna od najnečasnijih pojava na hrvatskoj javnoj sceni’

Podsjetimo, Milanović je Puhovskog početkom 2020. godine u više navrata oštro napao. Nazvao ga je očajnim analitičarom, koji je zadnjih godina ama baš sve pogrešno prorekao, te jednom od najnečasnijih pojava na hrvatskoj javnoj sceni.

O Puhovskom je Milanović, među ostalim, rekao: “O politici i moralu govori čovjek koji je 1972. godine bio svjedok optužbe na montiranom procesu zagrebačkim sveučilištarcima (I. Z. Čičku, D. Budiši i inima). Puhovski je aktivno doprinio tome da se skupina bezazlenih mladića i djevojaka utamniči na nekoliko godina i da nakon toga dva desetljeća žive kao građani drugog reda.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.