Puhovski o izborima: ‘Jednog datuma HDZ se boji, a najviše bi im odgovarao…’

Autor:

10.04.2021., Zagreb - U povodu 80. godisnjice proglasenja NDH odrzana je spomen setnja Zagrebackim ulicama.rPhoto: Matija Habljak/PIXSELL

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je dobro što je odluka o raspuštanju Sabora napokon donesena.

“Dobro je jer će barem malo smiriti histeriju u javnosti i natjerati aktere izborne kampanje da konačno pokušaju barem nešto suvislo reći o tome što hoće s državom učiniti. Sve ovo što čujemo svelo se na to da jedni viču “Dosta”, a drugi viču “Ne idemo doma”. To naprosto nije ni iznad nivoa petog razreda osnovne škole dopustiv dijalog”, kazao je Puhovski.

On također smatra da su najizgledniji datumi održavanja parlamentarnih izbora 28. travnja i 12. svibnja, ali uz jednu napomenu.

“Nitko nikako da shvati kako u članku 5. stavku 3 Zakona o izborima u Hrvatski sabor piše da se izbori organiziraju neradnim danom, što znači da je mogući datum izbora 1. svibnja, a to je srijeda. Bilo bi zgodno vidjeti da se s prvomajskog graha ide na izbore”, kazao je.

Ipak, kaže, ne vjeruje da će se to dogoditi.

“HDZ se boji tog datuma još od devedesetih kada su pokušali zatrti tu tradiciju smatrajući je ljevičarskom. Objektivno govoreći, taj termin bi HDZ-u odgovarao. Njima odgovara što manja izlaznost, a budući da se radi o danu usred tjedna, izlaznost bi vjerojatno bila manja.  Da predsjednik Republike ima malo smisla za potez ili čak duhovit potez, to bi bila sasvim zgodna doskočica da i jedne i druge vrati u nekakve manje histerične okvire. No, njemu histerični odnosi odgovaraju pa to neće učiniti”, smatra.

Plenkovićeva objava da se na parlamentarne izbore ipak ide u proljeće čini se kao popuštanje pod pritiskom oporbe koja je zatražila žurno raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora. No, prošloga tjedna taj prijedlog SDP-a nije prošao u Saboru. Je li Plenković tom odlukom ipak dao oporbi povoda da likuje? Puhovski tvrdi da nije.

“Potpuno je očito da je HDZ sve unaprijed pripremio i da nije to učinio pod pritiskom jer već imaju sve nositelje, čitavu ekipu za izbore. Nota bene, isključivo mušku. Gospođu Obuljen Koržinek stavili su kao koordinatoricu izbornog programa, koja tu neće imati previše posla jer se HDZ od prvog dana drži formule “naše ime je naš program” i kod toga ostaju”, kaže za N1.

Raspuštanjem Sabora do 22. ožujka donekle se otupljuje oštrica najavljenih prosvjeda lijevo-liberalne oporbe diljem Hrvatske. Time bi prosvjedi praktički postali predizborni

“Imamo pat situaciju. Oporba će tvrditi da je HDZ na njihovu intervenciju donio odluku da se raspusti Sabor i ide na izbore, što mislim da nije istina, ali se ne može dokazati. A HDZ će dokazivati da je besmisleno okupljanje ljudi na ulicama kada su izbori već sazvani. Pritisak je sada na oporbi da nešto programski da u javnost. A tu nastaje problem jer su oporbene stranke suglasne samo u tome da im je dosta HDZ-a. Već idući korak je nejasan”, kazao je Puhovski.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Marijan

prije 3 mjeseca

Što se tiče oporbe na nju se može primijeniti opaska: puno babica kilavo dijete. Oporba je međusobno posvađana, svi misle da su spasitelji Hrvatske, gurui, voljeni vođe i predsjednici vlada... prokleto puno njih. Biti će zanimljivo vidjeti da li se o te papazjanije da izgraditi neka suvisla koalicija. Generator nejedinstva je upravo NEMEŽEMO i presveta Puljakovina.