Ptičja gripa ne širi se sa zaražene koprivničke farme, usmrćuju sve purane

Nakon što je u srijedu, 18. studenoga, na jednom gospodarstvu tovnih purana u Koprivničko-križevačkoj županiji utvrđena visoko patogena influenca ptica, “u tijeku su mjere iskorjenjivanja i usmrćivanja svih purana na gospodarstvu, nakon čega se provodi čišćenje, pranje i dezinfekcija”, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede, naglašavajući kako “do sada nema pojave influence ptica na drugim gospodarstvima, odnosno na drugom području Republike Hrvatske”.

Vučković: “Za ovaj virus ptičje gripe nije potvrđen prijenos na čovjeka, ali organizirat ćemo stožer”

U okolici zaražene farme određeno je zaraženo područje u krugu 3 kilometra i ugroženo područje u krugu od deset kilometara, a određene su i brojne mjere, poput držanja peradi “u zatočeništvu u zatvorenim nastambama”, odvajanje domaćih pataka i gusaka od ostale peradi, zabrane sajmova i sva druga okupljanja peradi te opskrbe peradi vodom kojoj imaju pristup divlje ptice.

Obvezno je provođenje pojačane dezinfekcije prijevoznih sredstava, osiguravanje higijenskih uvjeta i poštovanje higijenskih u objektima te držanje hrane za životinje i stelje u objektima zaštićenim od divljih ptica i glodavaca, kao i obvezno prijavljivanje svih promjena i ponašanja peradi.

“Na cijelom području RH na snazi su obavezne biosigurnosne mjere sukladno Naredbi o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske. Zbog velikog interesa javnosti ponavljamo da prisutni virus pripada podtipu H5N8 za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi, odnosno da ima zoonotski potencijal”, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, iz kojega podsjećaju kako je osnovan Krizni stožer za područje Koprivničko-križevačke županije čija je zadaća koordiniranje kontrole i suzbijanja influence ptica na lokalnoj razini.

 

Komentiraj