Prvo zagrebačko dijete iz epruvete rođeno je prije 37 godina

“Presretna sam… Presretna! Dobili smo divnog sina”, rekla je tada Dragica Veriga, prva žena u Jugoslaviji koja je u 00.20 sati, rodila muško dijete začeto izvan tijela, u staklenoj epruveti… Na bolničkim hodnicima te noći 23. listopada 1983. godine svjedočili su čudu, pravom pionirskom podvigu, prvom zahvatu medicinski potpomognute oplodnje na našim prostorima, izvedenom u Petrovoj bolnici u Zagrebu, samo pet godina nakon prvog zahvata u Velikoj Britaniji.

Mali Robert usrećio je obitelj mladih zagrebačkih radnika Dragice i Josipa Verige, koji su nakon šest godina u braku i kojima su liječnici Klinike u Petrovoj ulici u Zagrebu, nakon pomnih ispitivanja, savjetovali da se podvrgnu posebnom programu – oplodnji izvan tijela, kao jedinom mogućem rješenju da dođu do željenog djeteta. Dr. Velimir Šimunić, liječnik koji je porodio majku: “Sretni događaj bio je planiran za početak studenoga, ali je u subotu u toku večeri majka dobila trudove i, kad su u toku noći kucaji srca djeteta postali nepravilni, odlučeno je da se porod obavi carskim rezom”.

U subotu navečer kad je Dragica dobila trudove, čitava klinika bila je na nogama. Uz liječnički tim koji se okupio vrlo brzo, i ostalo osoblje i pacijentice željno su očekivale ishod. “Redovno sam se javljao svake večeri na kliniku”, rekao je dr. Šimunić, koji je te subote navečer imao punu kuću gostiju. Naime, slavio je 12-godišnjicu braka sa svojom suprugom Ines. “U subotu su došli po mene kasno navečer. Već oko 11 sati čitava ekipa bila je na okupu, u operacijskoj sali. Sve je bilo pripremljeno u rekordnom roku. Operacija je trajala 45 minuta i u 00,20 sati rodilo se muško dijete. “Svi smo bili uzbuđeni, čitava ekipa! Koliko je Robert Dragičino i Josipovo dijete, toliko ga i mi osjećamo svojim”, rekao je dr. Šimunić.

 

Komentiraj