Prvi pacijenti primljeni u Arenu Zagreb, voditelj stacionara Vagić objasnio kako sve funkcionira

Voditelj stacionara u Areni Zagreb Davor Vagić objasnio je u subotu kako funkcionira prijem pacijenata u zagrebačku Arenu. Podsjetimo, tamo je danas prebačeno 15 pacijenata s blažom kliničkom slikom iz dvije zagrebačke bolnice – Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i Kliničke bolnice Dubrava.

“Danas je krenula aktivacija stacionara Arena Zagreb. Oko podneva su došli naši prvi pacijenti. Oni se sada zbrinjavaju, u dobrom su stanju, to su pacijenti koji su pred otpust. Kreveti u kojima su oni bili su sada otvoreni sa srednje teške i teške pacijente”, rekao je Vagić gostujući u Dnevniku N1 televizije.

Dodao je da se time rasterećuje zdravstveni sustav. Vagić vodi organizacijski dio. Kaže kako je u razgovoru s kolegama vidio da su ozbiljno prihvatili posao te da će ga obavljati ozbiljno i savjesno.

Na raspolaganju je trenutno stotinjak kreveta. “Sada je počeo testni rad Arene, krenut ćemo s 25-30 kreveta. Dobra je odluka da krenemo u testnu varijantu da vidimo što se može poboljšati. Imamo i mogućnost daljnjeg proširenja kapaciteta, ali to ovisi o odluci Stožera”, objasnio je.

Na pitanje kako se organizira prehrana, rekao je da bez suradnje s Ministarstvom obrane, Civilnom zaštitom i ekipom koja radi u Areni, sve ovo ne bi bilo moguće. “Svaki pacijent dobiva četiri obroka na dan. Ništa od toga se ne vraća i taj dio je odlično organiziran. Imaju sanitarne čvorove i punjače kraj kreveta da se mogu javiti rodbini. Grijanje i klimatizacija su jako dobro riješeni. Imaju WI-FI. Ali najvažnije, imaju odličnu liječničku skrb”, rekao je voditelj stacionara u Areni Zagreb.

Do subote navečer u Arenu je smješteno devetoro oboljelih od covida-19, a u nedjelju se planira prijem njih još 10 do 15.

Od zaprimljenih pacijenata njih troje imaju blagu kliničku sliku, dvoje umjerenu, a njih četvoro je došlo na nastavak liječenja. Najmlađi pacijent ima 25 godina, a najstariji 90 godina, rekla je u Dnevniku HTV-a dr. Marija Gomerčić Palčić, voditeljica COVID odjela u KBC-u Sestre milosrdnice i voditeljica liječnika u stacionaru Arena.

Arena Zagreb u potpunosti je opremljena i koristi se kao stacionar za pomoć zdravstvenom sustavu kako bi se rasteretili bolnički kapaciteti. Stacionar Arena Zagreb kompletno je medicinsko-tehnički opremljen, uključujući rendgenski aparat, priručni laboratorij i ljekarnu, organiziran kroz potrebno zdravstveno osoblje, a ima 24-satnu komunikaciju s matičnim KBC Sestre milosrdnice.

U stacionar dolaze isključivo dogovoreni Covid pozitivni pacijenti, prema unaprijed dogovorenom premještaju između zdravstvene ustanove koja premješta takvog pacijenta i stacionara Arena Zagreb.

Komentiraj