FaH

Prvi ljetni Sajam otočnih proizvoda na Ugljanu

U organizaciji Lokalne akcijske grupe (LAG) Mareta, Općine Preko i TZO Preko, u srijedu je održan prvi ljetni Sajam otočnih proizvoda otoka Ugljana.

Kao glavni gosti i partneri sudjelovali su predstavnici Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) Pašmana, sve redom nositelji oznake Hrvatski otočni proizvod (HOP), koji na svome otoku već nekoliko godina uspješno organiziraju ljetne sajmove, a vrlo često gostuju i u drugim županijama.

“Kad je riječ o tradicijskoj otočnoj proizvodnji, Pašman je nekoliko koraka ispred nas na Ugljanu. Njihovi proizvođači među najbrojnijim su nositeljima oznaka HOP u Hrvatskoj, a lokalna zajednica u tome ih svesrdno prati i pomaže. Iako smo mi na Ugljanu, Ribarska zadruga Sloga iz Kali, među prvima dobili oznaku HOP, tradicijska proizvodnja sporo se razvija, ljudi se teško odlučuju na otvaranje obrta i OPG-ova, a u tome je naša budućnost, na taj način se stvaraju radna mjesta i uvjeti za ostanak na otoku. Stoga smo i mi u LAG-u i Općina Preko odlučili poticati i stimulirati naše proizvođače i već smo ove godine, iako službeni rezultati još nisu objavljeni, bogatiji za pet, šest oznaka koje jamče kvalitetu i otočnu izvornost”, kazala je Emila Šimičić Bajlo iz LAG-a Mareta.

Na glavnom mulu u Preku okupilo se desetak proizvođača s oba otoka nudeći autohtone proizvode, od prirodne kozmetike, rukotvorina, džemova, likera, uporabnih predmeta izrađenih od drveta masline, ukiseljenog motara, prerađene ribe, drvenih igračaka…

Sajmovi će se do kraja kolovoza održavati svake srijede, a u Tkonu na Pašmanu svake subote.

Komentiraj