facebook.com

PRVI JASNI SNIMAK Galaksija BDF 3299 tipičan je primjer razdoblja reionizacije

Radioteleskop Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) snimio je vrlo jasne snimke galaksije u nastajanju, što je znanstvenicima dalo novi poticaj u njihovim daljnjim istraživanjima, piše sciencedaily.com.

Grupu znansvenika predvodio je Roberto Maiolino sa Sveučilišta Cambridge, najnovije snimke pomoći će astronomima u otkrivanju kako su se prve galaksije razvijale i kako su raspršile maglu od vodikovih plinova tokom razdoblja reionizacije. Istaknimo kako je vodik najzastupljeniji kemijski elemnet u svemiru.

 

  • Ovo je prvi jasniji snimak ‘mladih galaksija’ i tipičan primjer reionizacije

 

“Ovo je ‘najdalje otkriće normalne galaksije’ vidljive manje od milijardu godina nakon Big Banga. Ove snimke nam pružaju mogućnost promatranja razvoja prvih galaksija. Po prvi put vidimo mlade galaksije bez magle, kao objekte s unutarnjom strukturom”, rekla je suradnica u istraživanju, Andrea Ferrara.

Znanstvenici nisu svoj odgovor tražili promatrajući kvazare i galaksije s mnogo razvijenih zvijezda, usredotočili su se na galaksiju koju su nazvali BDF 3299. Maglica nije vidljiva u središtu galaksije već samo s jedne strane, mišljenja su kako je pomak magle prouzrokovan radijacijom i posljedicama super nova eksplozija mladih zvijezdi.

 

  • Roberto Maiolino je istaknuo kako bi ovo ‘istraživanje bilo nemoguće bez ALMA-e’, koja zasad  jedina može ispuniti zadaću nadubljih promatranja svemira

 

Snimke radioteleskopa ALMA i kompjuterske simulacije pomoći će astronomima u razumijevanju detalja razvoja prvih galaksija kao što su efekti radijacije zvijezda, opstanak molekularnih oblaka, bijeg od ionizirajuće radijacije i sastav složene strukture međuzvijezdane tvari. Nova računjanja usporedit će s prijašnjim opažanjima.

Roberto Maiolino je istaknuo kako bi ovo ‘istraživanje bilo nemoguće bez ALMA-e’, koja zasad  jedina može ispuniti zadaću nadubljih promatranja svemira.

Komentiraj