Prva godina mandata: Zlata Hrvoj Šipek: “Bila je to jedna od najturbulentnijih godina u povijesti”

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek u utorak održava konferenciju za medije. Uz glavnu državnu odvjetnicu, na konferenciji su i zamjenica Glavne državne odvjetnice Inka Jurišić te ravnateljica Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Vanja Marušić.

Tema konferencije za novinare je prezentacija Izvješća Glavnog državnog odvjetnika o radu državnih odvjetništava u 2020. i naglasci iz programa rada u 2021. te osvrt na prvu godinu mandata Glavne državne odvjetnice.

Zlata Hrvoj Šipek, naime, 26. svibnja prošle godine položila je svečanu prisegu pred predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem.

“Za 2020. godinu zasigurno možemo reći da je za Državno odvjetništvo bila jedna od najturbulentnijih godina u povijesti”, rekla je na konferenciji Zlata Hrvoj Šipek i podsjetila da je došlo do promjene čelne osobe DORH-a te da su se suočili s katastrofalnim potresom, koji je teško oštetio DORH-ovu zgradu, i epidemijom COVID-a. Zbog toga su, dodala je, morali mijenjati organizaciju rada kako bi osigurali kontinuirani rad. Glavna državna odvjetnica rekla je kako se usuđuje reći da su uspješno prebrodili sve izazove.

“Ocjenjujući rad DORH-a u navedenim okolnostima, moram reći da sam jako zadovoljna rezultatima rada jer smo uspjeli održati stopostotnu ažurnost, a vrijeme trajanja postupaka čak i skratiti”, istaknula je. Između ostalog, glavna državna odvjetnica, rekla je da se od 2016. godine stopa ažurnosti DORH-a neprekidno povećava te da je vrijeme trajanja postupaka u ovoj godini skraćeno na 70 dana.

Navela je kako je doneseno 17.000 presuda, od čega 88 posto osuđujućih. “23 posto presuda doneseno je bez provođenja rasprave, što je jako dobro, jer je ušteđeno na vremenu, manji je teret za porezne obveznike i okrivljenici su brže privedeni pravdi”, dodala je.

Zlata Hrvoj-Šipek na dužnost glavne državne odvjetnice imenovana je na sjednici Hrvatskoga sabora 18. svibnja. Za njezin izbor glasovalo je 80 zastupnika, 40 ih je bilo protiv. Njezinim se izborom, podsjetimo, popunilo čelno mjesto u DORH-u upražnjeno od sredine veljače, kada je Dražen Jelenić podnio ostavku na dužnost glavnog državnog odvjetnika nakon otkrića Nacionala da je zatajio svoje članstvo u masonskoj loži.

PHOTO: Nacional

DORH ne miče Jelenića zbog masona, već radi ozbiljnog sukoba interesa, afere SMS i opstruiranja ‘Črne Bare’

Godišnje Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2020. godini pogledajte u nastavku:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Komentiraj